Početna Magazin Godine Umetnost Širli Valentajn – žena koja je počela da živi

Širli Valentajn – žena koja je počela da živi

Širli Valentajn – žena koja je počela da živi

Širli Valentajn živi u Livepulu. Udala se mlada. Nekada je imala snove, a sada ova 42-godišnja zanemarena domaćica priča sa kuhinjskim zidovima.

Njena najbolja drugarica dobija nagradno putovanje za dve osobe i ona reši da krene sa njom na odmor u Grčku, na ostrvo Mikonos. Pre nego što su i sletele, biva jasno da je i u ovom odnosu Širli skrajnuta.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prve dane na ostrvu provodi sama, ali joj to očigledno ne smeta. Ova žena koja je dozvoljavala da je život nosi i da je drugi guraju, na prelepom sredozemnom ostrvu, pijući vino za stolom na plaži, shvata da mora da počne da se bori za sebe. Promenu će videti i drugarica, a kasnije i suprug.

„Širli Valentajn“ je snimljen 1989. godine na osnovu istoimenog pozorišnog komada. Glavnu ulogu igra Polin Kolins, a film je režirao Luis Gilbert. Nije uzburkao javnost. Priča o feminizmu je jenjavala u to doba. Međutim, ovaj film mnogo više govori o pravu žena od nekih drugih umetničkih ostvarenja koja šokiraju.

Širli je kao tolike druge žene. Prija joj pažnja. Ali ona iznenađuje svojim odjednom sasvim zrelim, promišljenim postupcima. Ona nije šiparica koja mašta o ljubavi, niti buntovnica koja hoće da menja svet.

Širli Valentajn želi samo da život živi punim plućima i da je njeni najbliži primete. U poslednjoj sceni, Širli svom suprugu, koji je došao po nju i koji je isprva nije ni prepoznao, služi vino za stolom uz obalu mora.