Magazin Godine Zdravlje

Svakodnevni rituali – potreba starijih

Stariji od 60 godina mnogo više vrednuju ustaljene navike i rituale od mladih. Utvrđen dnevni raspored daje osećaj strukture i sigurnosti.

Značaj rituala u našem svakodnevnom životu i za našu dobrobit raste sa godinama. Ovo je pokazalo istraživanje nemačkog časopisa Senioren Ratgeber.

Svakodnevne navike bitne su za “samo” polovinu ispitanika koji imaju od 14 do 29 godina (50,2%). Kod ljudi starijih od 60 godina, navike su integralni deo života kod više od dve trećine (68,9%).

Takođe, prema ovom istraživanju, stariji mnogo više praktikuju običaje vezane za religiju nego mladi. Veoma veliki procenat Nemaca – 80,8% poštuje običaje za Božić, dok uskršnje običaje obavezno praktikuje 58,3% starijih ispitanika.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija