Društvo Ekonomija Magazin Godine Srbija

Svaki treći par u Srbiji nema decu

Srbija je za 10 godina, od situacije u kojoj svaki treći par imao jedno dete danas spala na to da svaki treći par uopšte i nema decu.

Od 2005. do 2014. godine, Srbija je od populacione katastrofe u kojoj je svaki treći par imao jedno dete danas spala na to da svaki treći par uopšte i nema decu. Nacija može da opstane ako svaki par ima bar troje dece, što se skoro neće desiti.

– Svaki drugi par sa decom ima samo jedno dete – rekla je za Blic Snežana Lakčević, načelnica Odeljenja za popis stanovništva Zavoda za statistiku Srbije. Na poslednjem popisu (2011) postignut je “rekord” – u 1.458 naselja (31 odsto) nije rođeno nijedno dete. U Srbiji godišnje umre oko 34.000 ljudi više nego što se rodi.

– U stalnom padu je i stopa fertiliteta koja pokazuje koliko žene u proseku rode dece dok su u plodnom razdoblju, između 15 i 49 godina starosti. Za prostu reprodukciju jednog naroda potrebno je da stopa bude minimum 2,1 a kod nas je ona 1,4 još od 2005. godine – objašnjava Gordana Bjelobrk, načelnica Odeljenja vitalne statistike u Zavodu.

– Mi smo nevitalna, stara nacija koja po procentu penzionera prednjači u Evropi. S ovakvim natalitetom verovatno je da za 10 do 15 godina uopšte nećemo imati problem nezaposlenosti, naprotiv. Postoji mogućnost da ćemo čak biti prinuđeni da uvozimo radnu snagu – smatra demograf Vladimir Nikitović:

– Siguran posao ne utiče mnogo na odluku o rađanju, ma koliko mnogima to služilo kao opravdanje. U celom mediteranskom pojasu dominantni su kulturološki i psihološki faktor, otuđenost, problemi oko pronalaženja odgovarajućeg partnera, nestabilne emotivne veze. Zanimljivo je da, dok Istočna i Južna Evropa kubure sa rađanjem, zapadna i severna imaju bolji natalitet – ističe Nikitović.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija