Početna Magazin Godine Društvo Sramotna priča „muške“ politike: Draga, vrati se kući

Sramotna priča „muške“ politike: Draga, vrati se kući

Pre više od pola veka, na neverovatno podao način, završila se politička karijera kongresmenke iz Minesote – Koje Knutson. Uklonjena zato što je bila – žena.

Amerikanci prvog maja, umesto Dana rada, obeležavaju Dan majki. Ove godine na Dan majki, Nacionalni radio (NPR) podsetio je na priču od pre 56 godina koja svedoči o svoj težini borbe za ženska prava u toj zemlji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naime, tada se završila politička karijera Koje Knutson (Coya Knutson), ćerke norveškog emigranta, i prve žene u Kongresu iz Minesote.

Tokom kampanje Knutsonove za treći mandat u Kongresu, kolege iz njene, Demokratske seljačke partije (DFL), sprovele su nisku i podlu podmetačinu kako bi je uklonile iz politike u kojoj je, svojom harizmom i predanim radom, pobedila i uvredila – mnoge muškarce.

U aprilu 1958. godine, lokalni list iz Minesote objavio je „srceparajuće“ pismo njenog muža pod naslovom „Koja vrati se kući“. U redovima punim zabrinutosti za porodicu i zapostavljanje svojih dužnosti jasno se čitao potpis stranačkih „kolega“, ali to nije omelo Asošijeted Pres da priča stigne na naslovne strane širom zemlje.

Danas njen sin, tada na koledžu, priča kako su ocu, alkoholičaru, date pare da potpiše ovu sramotnu rabotu, a zbog koje je Koja izgubila kandidaturu od kandidata sa sloganom: „Veliki čovek (muškarac) za muški posao“.

Ona se nekoliko godina kasnije i razvela, ali nikada ništa ružno nije rekla za svog supruga, koji je umro desetak godina nakon ove izdaje supruge – od alkoholizma.

Međutim, neke tadašnje stranačke kolege, i danas, u dubokoj starosti, imaju stav da je to „klasičan slučaj kada kandidat zapostavi kuću“, i da to nije presudno uticalo na njen poraz.

Na njenoj sahrani porodica je pustila snimak njenog intervjua sa jednim od mlađih članova familije koji je radio kao novinar, u kome mu, između ostalog, kaže:

– Samo se bori. Kreni i probaj da pustiš krila. To sam ja učinila.