Magazin Godine Svet

Svaki osmi građanin EU 2060. godine imaće preko 80 godina

Bugarski politikolog Ivan Krastev koji piše za brojne poznate medije u Evropi i SAD, u svom tekstu “Šta se desilo sa evropskim snom”, u jednom delu skreće pažnju na starenje stanovništva na Starom kontinentu, i to ne preterano biranim rečima:

 
– Nema sumnje da je socijalna država deo identiteta Evropske unije. Međutim, nije pitanje da li je ovo dobro ili loše, već da li će može nastaviti da bude korisno u kontekstu globalnih svetskih promena, ali i demografije u Evropi. 
– Problem je u tome što EU stari. Do 2060. godine 12 odsto stanovništva EU imaće preko 80 godina. Možda zato nije slučajno to što se EU tako često ponaša kao senilni penzioner u međunarodnoj areni. Od koga treba da pozajmljujemo da održimo socijalne države koje su ključne za stare ljude? Od budućih generacija? Nažalost, one su već sad osuđene da plaćaju nagomilane javne dugove.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija