Početna Magazin Godine Po novom zakonu svi smo donori dok ne odbijemo?

Po novom zakonu svi smo donori dok ne odbijemo?

U prvoj verziji izmena i dopuna Zakona o transplantaciji organa koje se od danas nalaze na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje planira se uvođenje propisa o pretpostavljenoj saglasnosti, odnosno – da su svi građani Srbije potencijalni donori osim u slučaju ako to izričito ne dobiju u pisanoj izjavi kod izabranog lekara u domu zdravlja. 
– Najveći problem trenutno je u obezbeđivanju organa. Ovim se omogućava da zakonsko rešenje koje postoji i Hrvatskoj i u Sloveniji, u gotovo čitavoj Evropi, bude i kod nas. Ako smo svi potencijalno primaoci organa i ako bismo u takvoj situaciji želeli da dobijemo organ koji je neophodan za transplantaciju, onda valjda moramo dati mesto pretpostavljenoj saglasnosti da smo svi potencijalni davaoci, sem onih koji to izričito odbiju – kaže za Politiku profesor dr Momčilo Babić, direktor RFZO.
Predlog će se nalaziti na sajtu RFZO mesec dana i, ako ne bude ozbiljnih primedaba, naći će se po hitnom postupku u Skupštini Srbije na usvajanju.
U naredna tri meseca biće gotov i softver koji će finansirati RFZO i proslediti besplatno svim zdravstvenim ustanovama, pa će se postojeće liste čekanja preneti u taj softver.
Do tada će biti završeni kriterijumi za stavljanje na listu, odnosno ko su prioritetni slučajevi.

 

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!