Ekonomija Magazin Godine Srbija

Dve cele plate ili penzije godišnje za zdravstvo

Svaki zaposleni u Srbiji, sa prosečnom platom od 40.003 dinara, i svaki penzioner sa prosečnom penzijom od 23.000 dinara, za zdravstveno osiguranje godišnje izdvoje više od dva svoja mesečna primanja.

Od prosečne neto zarade zdravstvenom osiguranju pripada oko 7.000, a od prosečne penzije oko 4.000 dinara. Tako bi 1,66 miliona penzionera i 1,67 miliona zaposlenih za zdravstvo u 2013. godini trebalo da uplate 160,3 milijarde.
Minimalna osnovica za zdravstveni doprinos sada je 21.216 dinara (2.610 za zdravstvo), a maksimalni iznos, preko kod se doprinos ne obračunava, iznosi 300.995 (37.022 za zdravstvo. Istovremeno, za 1,25 miliona osiguranika bez primanja država u budžetu odvaja samo oko 500 dinara godišnje po osiguraniku.
– U teoriji našeg zdravstvenog sistema pacijentu je sve dostupno, ali u praksi nije baš tako. Moramo odrediti osnovni paket usluga i reći šta zaista može da se dobije za novac iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Drugi korak jeste da se uvede tržište dobrovoljnog i dopunskog osiguranja za širi paket usluga, ali i za ekskluzivu kao što je smeštaj u bolničkim apartmanima – kaže profesor dr Tatjana Radosavljević, direktor Lekarske komore Srbije.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija