Kako do penzije? Lične finansije Moja Penzija Penzije

Svaki deseti zaposleni uplaćuje i privatnu penziju?

Privatne penzije tokom 2016. uplaćivalo 9,5% zaposlenih u Srbiji, dok neto imovina penzijskih fondova 32,8 milijardi dinara. Privatne penzije u Srbiji na kraju 2016. godine uplaćivalo je 183.553 korisnika, što je 9,5% ukupno zaposlenih, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Prema podacima izveštaja NBS o dobrovoljnim penzijskim fondovima na kraju prošle godine, 39.354 korisnika ili 21,4% su članovi dva ili više dobrovoljnih penzijskih fondova.

Prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima članova fondova iznosio je nešto više od 200.000 dinara.

Dobrovoljni penzijski fondovi su u četvrtom tromesečju 2016. godine korisnicima isplatili 281,2 miliona dinara, dok su neto uplate u fondove iznosile 772,6 miliona dinara.

Prosečna starost korisnika je oko 45 godina. Najviše je korisnika starosti od 30 do 50 godina, oko 60%, dok onih koji su stariji od 53 godine ima 25,5%.

U Srbiji posluju četiri društva za upravljanje, koja upravljaju imovinom sedam dobrovoljnih penzijskih fondova. Prema izveštaju NBS, neto imovina svih fondova na kraju 2016. iznosila je 32,8 milijardi dinara, što je 3,8% više nego na kraju trećeg kvartala.

Dobrovoljni penzijski fondovi su u Srbiji počeli da posluju 2006. godine i od tada je prosečan prinos investicionih jedinica svih fondova iznosio 9,9%. Najveći deo imovine fondova – 77%, uložen je u državne obveznice.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
  • Pojasnite malo, ako ljudi koji imaju pravo na 2-3 penzije, mogu odabrati samo jednu od njih, zašto se uplaċuju i privatne penzije i troši novac?

    • Nismo sigurni da razumemo pitanje. Ne mora se “trošiti novac” na privatne penzije. Ko hoće, ima tu mogućnost. Ne mora.
      Ono što se mora jeste uplaćivanje doprinosa u PIO fond – ukoliko ste zaposleni u Srbiji.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija