Magazin Godine Zdravlje

Nejasna veza između moždanog udara i migrena?

Brojna istraživanja utvrdila su izvesnu vezu migrene i moždanog udara. Međutim, u časopisu Stroke zaključuje se da ova veza nije sasvim jasna, pa ni dokazana

U američkom specijalizovanom časopisu Stroke, dr Tobijas Kurt razmatra povezanost migrene i moždanog udara.

Brojna istraživanja – uključujući i tri meta-analize, utvrdila su da postoji veza između migrene i moždanog udara (cerebrovaskularni insult CVI, šlog). Zaključak ovih istraživanja je da ljudi sa migrenom imaju dvostruko veći rizik od moždanog udara. Većina istraživanja je bila usmerena na istraživanje migrene sa aurom.

Dr Kurt, međutim, piše da je veza još uvek nejasna i nije dokazana. Budući da je migrena veoma rasprostranjeno oboljenje sa oko 20 odsto stanovništva koje ju je makar jednom u životu doživelo, nije neobično da su je imali i mnogi pacijenti koji su pretrpeli moždani udar.

Nije precizno utvrđeno da li moždanom udaru prethodi migrena. U stvari, čak ako pacijent i nema druge faktore rizika sem migrene, ona ne može da posluži kao objašnjenje moždanog udara.

Iako su migrene sa aurom povezane sa povećanim rizikom od moždanog udara, one se ne razmatraju kada je u pitanju lečenje pacijenata koji su doživeli moždani udar. Dr Kurt zaključuje da se tretman osoba koje su pretrpele moždani udar ne menja u zavisnosti od toga da li su patili od migrene ili ne.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija