Početna Magazin Godine Društvo Švajcarska: Penzije za čuvene generacije zlostavljane dece

Švajcarska: Penzije za čuvene generacije zlostavljane dece

Oko 100.000 siročića i oduzete dece u Švajcarskoj bilo je primorano da radi kao jeftina radna snaga od 19. veka pa sve do 1981. godine. Oni danas traže penzije, to jest, njih oko 15.000 živih

Od 19. veka pa sve do 1981. godine Švajcarska je primenjivala stroga pravila oduzimanja dece ukoliko se utvrdi da roditelji ne mogu da se staraju o njima, ili deca ostanu siročići.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međutim, država nije preuzimala brigu o deci već ih je dodeljivala porodicama u kojima su deca služila od najranijeg doba za stan i hranu, ostavljajući ih bez odgovarajuće škole, i stvarajući jeftinu radnu snagu.

Koliko brojnu jeftinu radnu snagu? Ukupno oko 100.000 dece od kojih je danas 15.000 još uvek u životu.

Predstavnici nekadašnje dece-slugu danas traže da država obezbedi penzije preostalim živima. Komitet žrtava je podneo izveštaj ministarstvu pravde Švajcarske u kome se, pored isplate penzija, traži i uspostavljanje fonda, i druge nadoknade, uključujući i javna priznanja za učinjenu nepravdu. Komitet nije naveo traženu visinu mesečne penzije.

Vlada Švajcarske se pre 18 meseci izvinila žrtvama, a ministarstvo se sada obavezalo da će pregledati zahteve. Odluka će verovatno ići i na referendum – što je odlika Švajcarske, skoro neposredne demokratije, piše Swiss Info.