Početna Magazin Godine Društvo Izrael: Programi za vaninstitucionalnu negu starih

Izrael: Programi za vaninstitucionalnu negu starih

Skoro polovina Izraelaca koja se brine o svojim ostarelim roditeljima rekla je da ne razmatra mogućnost smeštanja roditelja u domove za stare, čak i kada znaju da bi tamo dobili bolju negu.

Prema novom izveštaju oko 800.000 članova porodica u Izraelu pruža negu starim roditeljima, a tek trećina bi uzela u obzir smeštaj u dom za stare. Istovremeno, oko 70 odsto ispitanih reklo je da nisu imali nikakvih troškova za brigu o roditeljima.

Istraživanje je obuhvatiolo 412 ispitanika od 40 do 60 godina starosti, sa marginom greške od 4,9 odsto. Prema izveštaju, čak 97 odsto starih Izraelaca stari u okviru svoje zajednice, što je već godinama stabilan trend.

Zato su organizacije sa ministarstvom za socijalnu i zdravstvenu zaštitu pokrenule program koji bi pomogao da se zadrži ovakvo stanje. Svaki od programa će pomoći oko 200 domaćinstava u određenoj geografskoj oblasti.

U Izraelu ima oko 260 zajednica koje pružaju podršku za 38.000 domaćinstava i pružaju usluge za oko 50.000 starih. Od toga, 54 odsto živi ispod granice siromaštva, 19 odsto je nemoćnih, a 67 odsto živi samostalno.

Ovaj program nudi daleko jeftiniju alternativu institucionalizovanim rešenjima kakvi su domovi za stare: jedan dan rada doma za stara lica košta oko 20.000 dolara, dok infrastruktura za jedan program podrške košta oko 170 dolara.

Stručnjaci ističu da stariji od 65 godina čine 10 odsto stanovništva u Izraelu, a da se očekuje da budu 14 odsto do 2035. godine, te da to zahteva blagovremene pripreme, piše Jerusalim Post.