Početna Magazin Godine Mogući pozitivan uticaj čokolade na mozak

Mogući pozitivan uticaj čokolade na mozak

Kakao, bogat flavonoidima, pozitivno utiče na vaskularni sistem, samim tim i na protok krvi kroz mozak, te bi mogao pomoći u poboljšanju moždane funkcije i smanjenju cerebrovaskularnih poremećaja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Flavonoidi imaju i uticaj na kognitivne funkcije mozga sa pozitivnim efektima na motivaciju i pažnju tokom obavljanja zadataka. Štite neurone od štete izazvane slobodnim radikalima i smanjuju neuroinflamaciju.

Kod starijih, ishrana bogata flavonoidima dovodi se u vezu sa boljim izvođenjem različitih zadataka, te je moguće povezati ih sa očuvanjem kognitivnih sposobnosti.

Oni bi mogli imati i preventivno dejstvo na Alchajmerovu bolest jer održavaju cirkulaciju, samim tim i oksigenaciju mozga. Zahvaljujući njihovom pozitivnom uticaju na cerebrovaskularne funkcije, usporava se razvoj blagog kognitivnog oštećenja (MCI – Mild Cognitive Impairment) ka Alchajmerovoj bolesti.

Jedna metaanaliza pokazala je da se rizik od moždanog udara kod ljubitelja čokolade smanjuje za 29%.

Mehanizmi delovanja flavonoida su mnogostruki i slabopoznati. Zna se da su sposobni da prodru kroz hematoencefalnu barijeru i da se akumuliraju u mozgu te mogu da deluju direktno.

Imaju antioksidantno dejstvo, mogu da poboljšaju funkciju neurona i da podstaknu njihov i opstanak sinaptičke plastičnosti integrisanjem sa kaskadama neurološke signalizacije. Međutim, većina ovih mehanizama ostaje hipotetička i nije eksperimentalno dokazana

Uticaj čokolade na kardiovaskularne bolesti