Moja Penzija Penzije

Starosna penzija u Republici Srbiji

Starosna penzija stiče se po dva osnova: navršene godine života i ispunjen minimalan broj godina radnog staža, ili ispunjen maksimalan broj godina radnog staža.

U nekim državama dovoljno je ispuniti samo prvi deo prvog uslova, tj. svaki stanovnik nakon određenog broja godina života, ima pravo na izvesnu mesečnu novčanu naknadu od države. 

Ključna tema starosnih penzija početkom 21. veka jeste produženje granice za odlazak u starosnu penziju i u tom smislu postoji žustra debata u kojoj se iznose brojni argumenti za produženje starosne granice, odnosno protiv produženja starosne granice.

Starosna granica za penziju u Srbiji trenutno je u procesu postepenog pomeranja naviše koji traje od 1. januara 2011. i trajaće sve do 2023. godine. U Srbiji je u septembru 2013. godine bilo ukupno 1.703.140 penzionera, od čega je od 55 do 60 odsto starosnih.

Alternativni načini sticanja penzije jesu odlazak u invalidsku penziju ili u starosnu penziju ali sa beneficiranim radnim stažom za specifična zanimanja, odnosno poslove.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija