Početna Magazin Godine To je penzija: pola miliona funti!

To je penzija: pola miliona funti!

Herman Van Rompej, bivši predsednik Evropskog saveta, pošto mu je u ponedeljak zvanično istekao mandat, u naredne tri godine će dobiti, na račun poreskih obveznika, 578.000 funti!

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Do decembra 2017. godine, njemu će godišnje biti isplaćivano 133.723 funte, što predstavlja 55 odsto od njegove osnovne plate, kako bi mu se olakšao povratak u život izvan Brisela. Pored toga, on će dobiti i jednu isplatu od 21.000 funti i, nakon navršene 67. godine života, steći će pravo na evropsku penziju u visini od 52.000 funti godišnje.

Sabirajući ove iznose, britanski Telegraf je došao od sume od neverovatnih 578.000 funti koje će Rompej dobijati „ne radeći ništa“.

Ova primanja se brane konstatacijom da je to „cena potpune nezavisnosti“ visokih zvaničnika Evropske unije koji takođe moraju „da pitaju za dozvolu za bilo koji posao koji bi hteli da rade do 18 meseci nakon odlaska sa funkcije“.

Van Rompej je već bio na udaru kritike. Pre četiri godine je, podseća Telegraf, iskoristio zvanični vozni park i sa pet luksuznih automobila prevezao svoju porodicu od pariskog aerodroma do Kariba gde su letovali.

Najdžel Faridž, predsednik UKIP-a (Partija nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva), ovako komentariše njegova primanja: „Tokom Van Rompejevog mandata milioni su gurnuti u siromaštvo i nezaposlenost zbog krize u evrozoni, ali je on lično osvojio džekpot. EU je raketa koja se brine o svojima.“

Na mesto Van Rompeja dolazi Donald Task koji je nagovoren da preuzme ovaj posao uz nadoknadu koja je pet puta veća od one koju je dobijao kao premijer Poljske. On je u početku oklevao da prihvati posao jer nije želeo da napušta nacionalnu politiku, ali ga je supruga ubedila da prihvati posao koji znači „prestiž, više novca i manje problema“.