Društvo Magazin Godine Zdravlje

Starije osobe u prirodnim katastrofama (4): Faktor rizika – okruženje za pružanje pomoći

Okruženje u kome se pružaju pomoć i nega može biti presudno u upravljanju katastrofalnim situacijama kada su u pitanju starije osobe. 

Prema naučnim radovima koji se bave brigom o starijim osobama i pružanjem pomoći starima u slučajevima prirodnih katastrofa, okruženje u kome se pružaju pomoć i nega može biti presudno u upravljanju katastrofalnim situacijama kada su u pitanju starije osobe.

Trenutno, briga o starim ljudima se inače uglavnom vrši u njihovim domovima – prema procenama, oko 95 odsto starih ljudi živi u svojim domovima.

Stoga, pružanje usluga u kući i pokušaji da se pristupi presudnim zdravstvenim uslugama mogli bi da predstavljaju izazove u obezbeđivanju ispunjavanja potreba starijih osoba tokom katastrofa. Ovo se naročito odnosi na ranjive starije (Laditka et al. 2008, Laditka et al. 2008).

Često, planiranje pripravnosti za slučaj katastrofa koncentriše se na stare ljude u ustanovama rezidencijalnog smeštaja, zanemarujući važnost obezbeđivanja usluga hitne pomoći velikoj većini starijih osoba koje žive same u njihovim sopstvenim domovima ili sa porodicom.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija