Početna Magazin Godine Ekonomija Banka Engleske: Stari radnici obaraju plate

Banka Engleske: Stari radnici obaraju plate

Upliv nezaposlenih mladih i ostanak starih na tržištu rada neminovno će dovesti do pada plata…

Banka Engleske (BOE) tvrdi da će stari radnici koji ostaju na poslu odlažući penziju u cilju očuvanja životnog standarda, utiču na smanjenje plata u Velikoj Britaniji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovo je zapravo reakcija Banke na izveštaj Kancelarije za ogvorno vođenje budžeta (OBR) u kom je rečeno da će u narednih 50 godina starosna granica za odlazak u penziju verovatno biti produžena do 70 godine života.

Banka je istakla da, istovremeno sa padom nezaposlenosti u Velikoj Britaniji, padaju i prosečne plate. Oni ovo pripisuju i većem broju starijih osoba koje ostaju na poslu „zabrinuti u vezi sa visinom penzija“ koje bi dobili kada bi prestali da rade.

Banka upozorava da će upliv nezaposlenih mladih i ostanak starih na tržištu rada neminovno dovesti do pada plata, te da je ovakav model razvoja moguć samo u tom slučaju.

Britanija ima rekordni broj starih koji mogu da idu u penziiju ali i dalje rade, što je trend koji će se verovatno nastaviti, tvrde stručnjaci. Međutim, neki dodaju da je i pre ekonomske krize i povratka starih na poslove Britanija beležila stagnaciju prosečnih plata, različite ugovore za povremeno zapošljavanje, i pad udela plata u bruto nacionalnom proizvodu, piše RT.