Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Stari pušač izbačen iz stana zbog nepravilnog provetravanja

Stari pušač izbačen iz stana zbog nepravilnog provetravanja

Nakon otkazivanja gazdarice iznajmljenog stana, Fridhelma Adolfsa (75) njegov advokat naziva „najslavnijim nemačkim pušačem posle Helmuta Šmita“.

Gospodin Adolfs je penzionisani domar koji je u žižu javnosti došao pošto se njegov slučaj našao na sudu, a suđenje – između ostalog i zbog bitnih presedana, odužilo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Njega je, naime, njegova stanodavka pod stare dane izbacila iz stana u kome je živeo. Ta drastična odluka doneta je nakon što se on oglušio o sve molbe i zahteve da promeni sopstvene navike.

Adolfs je strastveni pušač. Pali cigaretu cigaretom. U Nemačkoj to nije zabranjeno raditi u svom domu, ali gospodin Adolfs nije praznio pepeljare redovno, a stan je provetravao otvaranjem vrata.

Njegovo ponašanje je ugrožavalo ostale stanare u zgradi i njegovu stanodavku, pa je ona rešila da ne obnovi ugovor sa njim, piše The Local. On, koji u tom stanu živi već 40 godina, rešio je da se žali sudu. Oblasni sud u Dizeldorfu smatra da „najveći prekršaj“ nije to što je on pušio, već što su njegove komšije bile ugrožene zbog toga.

Presuda ovog suda ne sprečava pušače da puše u svojim domovima, ali postavlja presedan kojim će oni biti primorani da provetravaju stanove kako treba.

Advokat gospodina Adolfsa još nije odlučio da li će se žaliti Saveznom sudu. Po sada važećoj presudi, Fridhelm Adolfs moraće da se iseli do 31. decembra 2014. godine.