Dom i stanovanje Društvo Magazin Godine

Stari pušač izbačen iz stana zbog nepravilnog provetravanja

Nakon otkazivanja gazdarice iznajmljenog stana, Fridhelma Adolfsa (75) njegov advokat naziva “najslavnijim nemačkim pušačem posle Helmuta Šmita”.

Gospodin Adolfs je penzionisani domar koji je u žižu javnosti došao pošto se njegov slučaj našao na sudu, a suđenje – između ostalog i zbog bitnih presedana, odužilo.

Njega je, naime, njegova stanodavka pod stare dane izbacila iz stana u kome je živeo. Ta drastična odluka doneta je nakon što se on oglušio o sve molbe i zahteve da promeni sopstvene navike.

Adolfs je strastveni pušač. Pali cigaretu cigaretom. U Nemačkoj to nije zabranjeno raditi u svom domu, ali gospodin Adolfs nije praznio pepeljare redovno, a stan je provetravao otvaranjem vrata.

Njegovo ponašanje je ugrožavalo ostale stanare u zgradi i njegovu stanodavku, pa je ona rešila da ne obnovi ugovor sa njim, piše The Local. On, koji u tom stanu živi već 40 godina, rešio je da se žali sudu. Oblasni sud u Dizeldorfu smatra da “najveći prekršaj” nije to što je on pušio, već što su njegove komšije bile ugrožene zbog toga.

Presuda ovog suda ne sprečava pušače da puše u svojim domovima, ali postavlja presedan kojim će oni biti primorani da provetravaju stanove kako treba.

Advokat gospodina Adolfsa još nije odlučio da li će se žaliti Saveznom sudu. Po sada važećoj presudi, Fridhelm Adolfs moraće da se iseli do 31. decembra 2014. godine.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija