Početna Magazin Godine Čovek i smrt Stari pacijenti bez mirne i dostojanstvene smrti

Stari pacijenti bez mirne i dostojanstvene smrti

Stari pacijenti bez mirne i dostojanstvene smrti

Izveštaj Komisije za kvalitet zdravstvene nege Velike Britanije zaključio je da palijativna nega u 4 od 10 bolnica nije dovoljno dobra, i da pacijenti sa demencijom nemaju pomoć za uzimanje hrane i tečnosti, ali i da su dovedeni da dočekaju smrt u bolnici protivno svojoj volji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Izveštaj koji je analizirao bolnice u Engleskoj i Velsu, zaključuje i da lekari i dalje odbijaju da prihvate da neki pacijenti jednostavno žele da budu ostavljeni da umru na miru.

Naročito se ističe to da su svi stariji pacijenti, osim onih koji boluju od raka, ostavljeni da umru u bolničkom okruženju bez bilo kakvog posebnog, toplijeg tretmana. Polovina pacijenata nije imala nikakvu pripremu vezanu za kraj života, i isto toliki broj nije prepoznat od strane lekara kao neko kome treba posebna nega zbog veoma duboke starosti ili prisutne demencije.

Utvrđeno je i da je dobrom delu lekara i medicinskih sestara i dalje veoma neprijatno da pričaju o smrti i umirućim pacijentima, i da im nije najjasnije kada lečenje treba da se pretvori u palijativnu negu.

Razne dobrotvorne organizacije već su u više navrata upozoravale da pacijenti ne dobijaju „miran i dostojanstven“ završetak života i da zdravstveni sistem smatra da mora da nastavlja sa „svojom igrom“ (prožetka života bez obzira na kvalitet života), piše Telegraf.