Ekonomija Magazin Godine

Starenje stanovništva promeniće i svet finansija i ulaganja

Švajcarska kompanija Kredit grup AG prognozira da će da se lagano nastaviti finansijska situacija sa sporijim rastom i manjim profitima mada će protok novca između štediša i korisnika teći neometano.

Ovakvo kretanje direktno povezuju sa starenjem stanovništva, a tržišta još uvek ne uspevaju da podignu rast bez obzira na sve pokušaje. Međutim, ovde se priča ne završava.

Sve duži životni vek ne znači obavezno i zdrav životni vek, naprotiv… Zato su pojačani propisi jer postoji sve prisutniji problem investiranja za klijente koji pokazuju znake kognitivnog opadanja. U suštini, preuzimaju se manji rizici – investira se “na sigurno”. Ali, ovo znači stagniranje ekonomije.

penzin-kviz-licne-finansije-privatna-penzijaNekoliko posledica ovakvog, usporenog kretanja na tržištu znači i:

  • postepeni gubitak aktivnog menadžmenta – pojedinačne kompanije više neće biti meta investiranja već različite industrije, obveznice, itd.
  • manje aktivnosti za brokere
  • manje prihoda…

Sa druge strane, jedna od posledica može biti i manji stepen nejednakosti jer kapital ne može više prostim bazičnim investiranjima da se drastično uvećava.

izvor: Penzin, Blumberg


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija