Početna Magazin Godine Staranje o dementnom supružniku – Nova etapa braka

Staranje o dementnom supružniku – Nova etapa braka

Briga o dementnom supružniku – Vaš svet postaje veoma mali, i stvari se pogoršavaju. Prijatelji koji Vam ispočetka pomažu okreću se svojim životima i Vi ostajete sve izolovaniji. 

Kada se penzionisao, Rik Rejburn, planirao je da se bavi baštovanstvom, tenisom, i da putuje sa svojom suprugom Marijanom. A onda, onda je obolela od demencije, i Rik u svojoj 67. godini života ima potpuno novu ulogu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Ja sam 100 odsto odgovoran za njenu dobrobit. Pomažem joj da odabere odeću, da se obuče, ne smem prečesto da je ostavljam nasamo. Mogu da istrčim da bacim đubre, ili da odem da se obrijem, ali uvek razmišljam koliko dugo mogu biti odsutan a da se njoj nešto ne desi – priča Rik.

Rik je samo jedan od 15 miliona Amerikanaca koji se staraju o članu porodice sa demencijom. On namerava da se što je duže moguće stara o Marijani u njihovom domu. On priznaje da je sa razvojem bolesti njihov društveni život nestao, a malu utehu za sebe nalazi u grupi za podršku muškarcima koji se staraju o svojim suprugama.

– Vaš svet postaje veoma mali, i stvari se pogoršavaju. Prijatelji koji Vam ispočetka pomažu okreću se svojim životima i Vi ostajete sve izolovaniji – priča Karol Kinsel, menadžer za gerijatrijsku negu, koja vodi ovu grupu:

– Ovo je naročiti problem za „mlađe“, nove generacije starih, koje su navikle na aktivniji društveni život. Ovim muškarcima sada ostaje da nekako ispune prazninu u životu koju je ispunjavalo društvo njihove supruge.

Marijana, nakon 42 godine braka, više ne zna da je udata za Rika. Demencija ju je učinila zavisnom i ranjivom:

– Sada vidim zašto je važno da idete kroz život tako što se dajete i osećate potpuno zadovoljnim. To iskustvo pomaže sada – kaže Rik. Marijana možda nije više žena kojom se Rik oženio, ali mu i dalje pomaže da bude bolji suprug, piše NPR.