Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Stanari Doma na Karaburmi upoznaju se sa japanskom kulturom

Stanari Doma na Karaburmi upoznaju se sa japanskom kulturom

U Ustanovi gerontološki centar – Dom Karaburma već postaje ustaljena praksa da se jednom mesečno korisnici domskih usluga upoznaju sa kulturom i tradicijom Japana.

Stanari su već bili u prilici da vide kako se prave ikebane, a krajem oktobra 2014. gledali su kako majstorica kimona Akemi Hošino demonstrira oblačenje kimona.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovaj tradicionalni odevni predmet je veoma skup, a kao i mnoge druge svakodnevne stvari o kojima mi i ne razmišljamo dok ih obavljamo, i oblačenje kimona u Japanu predstavlja pravu malu ceremoniju. Sa tom ceremonijom korisnici doma su se upoznali zahvaljujući kompaniji JT International a.d. Senta.

To je jedan od načina da se obogati svakodnevica stanara. Korisnica doma Jelisaveta Radoičić, biolog u penziji, za Blic je rekla: „Bilo je čarobno, oduševljena sam. Uživala sam u ceremoniji oblačenja kimona.

Aktivnosti ovog tipa pričinjavaju nam veliko zadovoljstvo jer nam daju priliku da steknemo nova znanja i iskustva. Od kada sam ovde, već četiri godine, doživela sam toliko novih stvari koje nisam za ceo svoj život.“

Kompanija JT International ranije je učestvovala u rekonstrukciji, adaptaciji i opremanju Stacionara namenjenog nezi osoba sa delimičnim ili potpunim invaliditetom, Dnevnog boravka za odrasle sa posebnim potrebama u Beogradu, kao i za dva Dnevna boravka za stare na Vračaru i Novom Beogradu.

Na taj način pružaju podršku sistemu zaštite socijalno ugroženih grupa u Beogradu.