Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Stambeno pitanje i starenje nacija u 21. veku (6): Problem prilaza i dostupnosti u 21. veku

Stambeno pitanje i starenje nacija u 21. veku (6): Problem prilaza i dostupnosti u 21. veku

Problem prilaza i dostupnosti u zgradama (i gradovima) pominjemo tek nekoliko godina unazad, a čak smo i doneli neke propise u tom pravcu(!). Ipak, još ni u naznakama nije svebuhvatno rešenje ovog problema, pre svega za ogroman deo stambenog (i drugog) zgradarskog fonda – postojeće zgrade i njihova okolina.

Problem pristupa nije samo problem koji se tiče osoba koje koriste invalidska kolica.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Čak i najmanji stepenik otežava kretanje za guranje dečijih kolica, za hod teže pokretnih osoba i veoma starih, za slepe i slabovide osobe, za osobe kojima je na određeno vreme otežano kretanje (npr. kretanje uz pomoć štaka zbog povrede noge), i naravno, zbog bezbednosti starijih ljudi, kojih će, podsećamo, biti sve veći procenat u stanovništvu u decenijama koje dolaze.Pristup i dostupnost važna je, kako na otvorenim stazama i trotoarima, ili na mestima gde trotoar postaje pešački prelaz, tako i na samom ulazu u zgrade.

Međutim, pomalo je apsurdno što i danas (2014. godina) od graditelja zahtevamo prilazne rampe (kosine) na ulazu u zgradu, ali ne obavezujemo da u četvorospratnoj zgradi postoji lift!

Kao da pretpostavljamo da će sve trudnice, roditelji sa malom decom, svi stari, sve osobe sa invaliditetom, i svi povređeni, živeti u prizemlju, a da će na svim gornjim spratovima živeti potpuno zdravi mladi ljudi u punoj snazi, sa odraslom decom. Možda verujemo da će 80% stanovništva činiti mladi? Teško.