Početna Magazin Godine Ekonomija Novi Zeland: Raj, ali ne za penzionere

Novi Zeland: Raj, ali ne za penzionere

Minimalna garantovana penzija na Novom Zelandu za građane starije od 65 godina, za venčani par iznosi 350 evra, a za samce oko 230 evra.

Organizacija za brigu o starim u Sautlendu, najjužnijoj oblasti Novog Zelanda, upozorava da se broj njenih štićenika udvostručio za samo godinu dana i da treba očekivati dalji rast broja osoba kojima je neophodna pomoć.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Od preko 200 štićenika, u oko 100 slučajeva reč je o psihičkom ili finansijskom zlostavljanju, 90 ima probleme sa besparicom, porodicom i samoćom, desetak ljudi trpi fizičko zlostavljanje, a 17 njih su se sami zapustili.

Pored stručnih usluga, organizacija nudi i trodelni obrok za 9 dolara (oko 5,5 evra), međutim, mnogi penzioneri mogu sebi da priušte samo jedan ovakav obrok nedeljno. Oni koji su radili celog života često i odbijaju hranu i pomoć odbijajući da se pomire sa situacijom u kojoj su se našli.

Penzionere muče rastući troškovi hrane, lečenja, energije i zakupa stanova. Minimalna garantovana penzija na Novom Zelandu za starije od 65 godina, za venčani par iznosi 350 evra, a za samce oko 230 evra. Međutim, prosečna plata, po „realističnim procenama“ je nešto ispod 3.000 evra, dok zvanična statistika („na nerealnom uzorku“) tvrdi da je i preko 3.700 evra mesečno.

Ovakav jaz u standardu građana samo je deo problema jer se stari sve češće bore i sa samoćom pa je potrebno i više volontera. Traže se i različiti načini da se poboljša finansijski položaj. Na primer, „Moć sedih“, veoma snažna organizacija starih na Novom Zelandu, izdejstvovala je ugovor sa jednim distributerom energije kako bi obezbedila niže račune za svoje članove.