Početna Magazin Godine Društvo Britanci da uče od emigranata kako se stara o starima

Britanci da uče od emigranata kako se stara o starima

Ministar pravde Velike Britanije pozvao je Britance da prate primer emigranata iz Azije i Afrike kada je reč o staranju o starijim članovima porodice.

Sajmon Hjuz, ministar pravde Velike Britanije iz redova liberalnih demokrata, pozvao je Britance da prate primer emigranata iz Azije i Afrike kada je reč o staranju o starijim članovima porodice.

– Naše društvo često ostavlja previše ljudi na odgovornost javnih službi, a na kraju života oni su često prepušteni sami sebi iako imaju porodice i druge bliske ljude koji bi mogli da se staraju o njima. Treba da se ugledamo na kulture i zajednice afričkih i azijskih doseljenika i da shvatimo obavezu brige o svojim članovima porodice do samog kraja.

Studija iz 2013. godine procenjuje da oko 800.000 starih u Engleskoj pati od hronične samoće, dok je za njih 5 miliona televizor jedino društvo. Aktuelna je i zabrinutost za sposobnost države da pruži potrebnu negu i pomoć s obzirom da će broj starijih od 75 godina porasti sa 4,2 miliona na preko 6,3 miliona do 2035. godine, a ni drugi statistički podaci iz Britanije nisu manje sumorni.

Popis iz 2011. pokazao je da 624.000 starijih od 85 u Engleskoj i Velsu živi samo u svojim domovima, od kojih je 75 odsto žena (a često su izloženi i energetskom siromaštvu). Istovremeno, zabeleženo je samo 295.000 porodica pod jednim krovom koje je činilo više generacija, a čak i taj broj verovatno nije tačan jer mnogi prijavom stanovanja pokušavaju da dobiju nadoknadu od države za staranje o starijima s obzirom da mlađe generacije, slično kao u Srbiji, ne uspevaju da zarade dovoljno.