Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Stambeno pitanje i starenje nacija u 21. veku (11): Alternativni načini stanovanja u poznim godinama

Stambeno pitanje i starenje nacija u 21. veku (11): Alternativni načini stanovanja u poznim godinama

Sa porastom udela starih u društvu otvaraju se i nove mogućnosti za život u poznim godinama, osim samostalnog života punog rizika (samoća, povrede, bezbednost) i života u domovima za stare.U SAD već decenijama postoje naselja specijalno dizajnirana za stare, a slični projekti „sela za stare“ postoje i u Evropi i predstavljaju veliki potencijal za razvoj (sezonskog) specijalizovanog turizma.

Starim Dancima ili Nemcima jeftinije je da žive u zemljama sa nižim standardom, koje uz to imaju i prijatniju klimu, više sunčanih dana, više prosečne temperature, itd. Tako nastaju i specijalizovana naselja u zemljama sa nižim standardom namenjena “penzionerima turistima”.

Istina je da prednost imaju mediteranske zemlje kao što su Španija ili Grčka, ali za desetinu godina u Nemačkoj, od 80 miliona ljudi biće 25% starijih od 65 godina. To je potencijal od oko 20 miliona penzionera kojima će možda odgovarati i neko jezero u Srbiji, ili neka druga destinacija u našoj zemlji.Pored naselja, postoje i primeri saživota nekoliko starijih osoba u jednoj kući, u vidu mini-motela, sa odvojenim privatnim sobama i zajedničkim dnevnim boravkom, trpezarijom i kuhinjom.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U takvim paviljonima stari su jedni drugima društvo i podrška, i zajedno stvaraju okruženje za kvalitetniji život u poznim godinama (npr. Kuća Baba Jaga, Ages & Vie, Trabensol). Srbija tek treba da otkrije potencijale ovakvih rešenja.