Početna Magazin Godine Mozak nas laže, hvala mu na tome (2)

Mozak nas laže, hvala mu na tome (2)

Da li ste znali da vaš periferni vid vidi samo crno-belo? Verovatno niste. Vaš mozak vas je, još jednom, prevario bez vašeg znanja.

Mislite da sve vidite u boji. Ali zapravo ne vidite. Ne postoji konus u delu mrežnjače koji je odgovoran za periferni vid, te stoga sa tog mesta mi zapravo nemamo stvarni doživljaj boje.

Mrežnjača oka ima oko 126 miliona malih fotoreceptora koji svetlosne talase pretvaraju u elektrohemijske signale koji odlaze do mozga i i daju nam iskustvo vida. Od toga, 120 miliona štapića (koji pružaju osetljivost na osvetljenje) i šest-sedam miliona konusa (koji omogućavaju doživljaj boje) daju nam kombinovani osećaj direktnog i perifernog vida.

Međutim, ogromna većina konusa osetljivih na boje nalaze se na malom prostoru u središtu mrežnjače koji se naziva fovea centralis. Oko ove oblasti nalazi se prsten gusto upakovanih konusa, a oko tog prstena samo su štapići. Ova malena prstenasta struktura znači da ne možemo videti boju našim perifernim vidom zato što, jednostavno, nema konusa oko spoljnog prstena.

Uprkos ovom nedostatku, mi redovno doživljavamo da je „stvarnost“ koju vidimo perifernim vidom u boji. To je čista laž koju stvara naš mozak!

Serijal tekstova „Mozak nas laže, hvala mu na tome“ napisan je na osnovu knjige Nansy du Tertre „Psychic Intuition: Everything You Ever Wanted to Ask but Were Afraid to Know