Štadin Zdravstveni izveštaj 2024 – Sveobuhvatno međunarodno istraživanje

Ove – 2024. godine, predstavljen je deseti jubilarni Štadin Zdravstveni izveštaj. Koliko smo srećni, a koliko zadovoljni javnim zdravstvenim sistemom samo su neka od pitanja na koja ovo sveobuhvatno međunarodno istraživanje daje odgovore.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Štadin Zdravstveni izveštaj 2024, predstavlja najsveobuhvatnije onlajn međunarodno istraživanje ove vrste u okviru farmaceutske industrije. U njemu je učestvovalo sa 46 000 ispitanika iz 23 zemlje među kojima je i Srbija. Desetogodišnjicu predanog rada na ovom važnom zdravstvenom projektu korporacija Štada obeležila je na konferenciji u Rimu. Konferenciji su prisustvovali novinari iz brojnih zemalja.

Štadino istraživanje

Punih 10 godina multinacionalna korporacija Štada organizuje ispitivanje javnog mnjenja Evrope u vezi sa zdravstvenim navikama i odnosom prema zdravlju. Prvobitno zamišljen kao nacionalno istraživanje u Nemačkoj sa ciljem sticanja boljeg uvida u stepen zdravstvene prosvećenosti stanovništva, Štadin Zdravstveni izveštaj ubrzo je prerastao u međunarodno onlajn istraživanje.

Iz godine u godinu se uključuje sve veći broj zemalja. Otkriva se uzbudljiva raznolikost u mišljenjima, zdravstvenim navikama, nivou zdravstvene prosvećenosti, ali u isto vreme i brojne sličnosti među zemljama učesnicama.

Tako je od 2014. pa do danas, 188.000 Evropljana, starosti između 18 i 99 godina, dalo odgovor, pre svega na pitanje: „Kako ste?“. Štadin Zdravstveni izveštaj 2024. postavlja još više 30 pitanja o drugim aktuelnim temama: .

U istraživanju su učestvovale 23 zemlje: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka Republika, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Irska, Italija, Kazahstan, Holandija, Poljska, Portugalija, Rumunija, Srbija, Slovačka, Španija, Švedska, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Uzbekistan.

Zadovoljstvo zdravstvenim sistemima nastavlja da opada

Štadino istraživanje beleži stalni pad zadovoljstva javnim zdravstvenim sistemima širom Evrope počev od 2021. godine. Taj trend se, nažalost, nastavlja.

Neposredno pre izbijanja pandemije, 2020. godine, sveukupno zadovoljstvo Evropljana je iznosilo je 74 odsto. U 2022. godini već pada na 64 odsto, u 2023. na 61, a danas je svega 56 odsto Evropljana zadovoljno zdravstvenim sistemom u svojoj zemlji. Ovo predstavlja najniži procenat ikada.

Zadovoljstvo je najviše opalo u Velikoj Britaniji – 11 procentnih poena, zatim u Nemačkoj – osam. Kao glavni razlozi nezadovoljstva navode se: težak pristup lekaru-specijalisti, nedostatak termina za zakazivanje pregleda ili potrebne lekarske intervencije (Britanija 69% i Nemačka, 68% )

Sveukupnom situacijom u zdravstvu, veoma su nezadovoljni i Mađari 72%, Poljaci 66% ali i građani Srbije 65%. Nasuprot njima, Belgijanci 85%, Švajcarci 81% i Holanđani 77% su veoma zadovoljni svojim zdravstvenim sistemima.

Epidemija usamljenosti

Štadin Zdravstveni izveštaj otkriva da se više od polovine Evropljana oseća usamljeno. Uprkos činjenici da živimo u svetu interneta, 24-časovnih vesti, društvenih mreža, tehnologije koja nam omogućava neograničen kontakt i pruža osećaj da smo povezani više nego ikada, u isto vreme socijalna izolovanost i osećaj usamljenosti sve je veći je problem širom sveta.

I dok bi se očekivalo da od usamljenosti najviše pate starije osobe, upravo je suprotno. U Evropi se najviše žale mladi između 18 i 35 godina, njih čak 63 odsto.

Štadino Zdravstveno istraživanje otkriva da se najviše usamljenima osećaju stanovnici Poljske 61%, Finske 60% Švedske 59% i Slovačke 58%. U Srbiji je najviše onih koji se povremeno osećaju usamljeno 35%, a njih samo četiri odsto kaže da se uvek osećaju usamljeno.

Mladi na ivici iscrpljenosti

Stanovnici Danske (73%), Srbije (72%) i Irske (71%) najčešće prijavljuju osećaj izgaranja.

Izgaranje opet u najvećem procentu prijavljuju oni od 18 do 35 godina. U Srbiji je čak 17 odsto mladih već doživelo izgaranje, a 27% ih kaže da su na samoj ivici iscrpljenosti. U Danskoj je situacija posebno kritična, gde sagorevanje prijavljuje čak 60 odsto mladih.

Više brige o vlastitom zdravlju

Štadin Zdravstveni izveštaj 2024. otkriva da čak 89 odsto Evropljana sada aktivnije brine o svom zdravlju.

Fizičke vežbe su najpopularnije, ali ih sve više pribegava zdravoj ishrani i redovnom uzimanju suplemenata. Međutim, još uvek nedovoljan broj se odaziva na preventivne preglede, svega 33 odsto.

Koliko smo srećni?

Mada bi se očekivalo da stanovnici skandinavskih zemalja budu na vrhu lestvice osećaja sreće, Štadino istraživanje daje drugačiju sliku.

Dok ljudi u Finskoj (65%), Danskoj (67%) i Švedskoj (63%) navode prosečne ili ispod prosečne nivoe individualne sreće, znatno srećnijim sebe opisuju Holanđani (80%), Irci (77%), Francuzi (74%). Prema Štadinom istraživanju, za njima ne zaostaju mnogo ni građani Srbije – 66 odsto.

Nemci (56%) i Mađari (53%) beleže niži stepen individualne sreće.