Početna Magazin Godine Ekonomija 2034. godina: polovina radnika u SAD biće roboti

2034. godina: polovina radnika u SAD biće roboti

Tehnološki napredak ubrzo će doneti lako dostupan softver sposoban da „nauči“ da sam donosi odluke. Ovo će za kratko vreme doneti velike promene na tržištu rada.

Napredak tehnologije doneo je alate koji mogu donositi odluke slično kao ljudi, ali i sofisticirane robote koji te odluke mogu da sprovode. Inženjeri su razvili algoritme koji se prilagođavaju i uče na prethodnim primerima, pa se „velika automatizacija“ očekuje u naredne dve decenije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Britanski naučnici navode da bi u narednih dvadesetak godina roboti mogli da zamene ljude na čak polovini radnih mesta u SAD, među kojima su službenici, knjigovođe, vozači taksija, ali i agenti za nekretnine.

– Ovakve tranzicije su se dešavale i ranije. Sada je drugačije to što je tehnološki napredak mnogo brži, pa bi tranzicija mogla da utiče na više različitih poslova u kratkom roku – kaže Karl Benedikt Frej, jedan od autora studije i istraživač Programa za istraživanje uticaja tehnologije na budućnost na Oksfordu.

Nedavno, snažni računari naišli su na novu prepreku – mogu da izvršavaju samo ono što im se jasno naredi i ništa više. To je uspelo da zadrži „ljudski ekskluzivitet“ u brojnim zanimanjima, ali sve do nedavno“, navodi se u studiji. Međutim, dalji tehnološki napredak, pre svega zbog mogućnosti „mašinskog učenja“, ubrzo će doneti lako dostupan softver sposoban da „nauči“ da sam donosi odluke.

To će omogućiti automatizaciju još mnogo zanimanja. Ljudi će morati da nađu nove poslove za sebe, slično kao što su to morali i razvojem industrijske proizvodnje tokom decenija industrijske revolucije, piše B92.