Početna Magazin Godine Porodica Srce za unuke – UG „Tata“ pomaže bakama i dekama koji ne viđaju unuke

Srce za unuke – UG „Tata“ pomaže bakama i dekama koji ne viđaju unuke

Srce za unuke – UG „Tata“ pomaže bakama i dekama koji ne viđaju unuke

Udruženje građana Tata započelo je realizaciju programa pod nazivom „Srce za unuke“, namenjenog bakama i dekama koji zbog razvoda ili posledica razvoda svoje dece ne ostvaruju ili ostvaruju nedovoljno kvalitetne odnose sa unucima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Udruženje građana Tata započelo je realizaciju programa pod nazivom „Srce za unuke„, namenjenog bakama i dekama koji zbog razvoda ili posledica razvoda svoje dece ne ostvaruju ili ostvaruju nedovoljno kvalitetne odnose sa unucima.

Program je nastao kao rezultat iskazanih potreba korisnika višegodišnjih aktivnosti udruženja građana Tata u obezbeđivanju podrške porodicama u razvodu. UG Tata od svog osnivanja 2012. godine, pa do danas, kontaktiralo je oko 5.600 građana u vezi sa problemima uzrokovanim razvodom, od čega trećinu predstavljaju roditelji bivših supružnika. Svi oni su ukazivali na poremećene odnose sa decom i unucima nakon razvoda, uglavnom usled neadekvatnog pristupa informacijama o Zdravom razvodu i poželjnim porodičnim odnosima nakon njega, a sa druge strane i da je institucionalni odgovor na ovu vrstu potreba još uvek nezadovoljavajući. Na žalost, sve ovo se odnosi i na njihovu decu, jer ni oni nisu dovoljno edukovani, niti adekvatno podržani i osnaženi nakon razvoda. Tako se stvara začarni krug zamršenih porodičnih odnosa u kome svi trpe.

Razvod je i dalje tabu tema u Srbiji, a evidentan je manjak informacija i podrške službi koja bi olakšala prolazak kroz stresan period života svim članovima porodice.

Svim zainteresovanim bakama i dekama do 30. juna 2018. godine biće na raspolaganju sledeći besplatni oblici psihološko-socijalne i pravne podrške koji će se realizovati u Beogradu:

  • Predavanja na teme: „Pravni i institucionalni okvir razvoda u Srbiji“, „Porodični odnosi nakon
    razvoda“, „Biti baka/deka – odnosi sa unucima“;
  • Grupne radionice psihološko-socijalne podrške;
  • Individualne sesije psihološko-socijalne podrške;
  • Pravna podrška (u saradnji sa advokatima UG Tata).

Ovim programom, jedinstvenim u Srbiji i regionu, UG Tata razvija efikasan model podrške u vezi sa pitanjima iz razvoda koji će omogućiti: veći stepen informisanja starijih generacija o svim aspektima razvoda braka i poželjnim porodičnim odnosima nakon njega; veći stepen informisanja šire javnosti o potrebi pune i zdrave uključenosti baka i deda u život dece nakon razvoda braka; bolje međugeneracijsko razumevanje; smanjenje diskriminacije starijih osoba u Srbiji; njihov dostojanstveniji život i punu socijanu inkluziju; definisanje preporuka institucijama u cilju obezbeđivanja dalje sistemske podrške starijim osobama iz porodica u razvodu.

Od decembra 2017. godine, aktivnosti programa „Srce za unuke“ podržane su od strane regionalnog projekta Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba, koji se istovremeno realizuje u pet država regiona uz finansijsku podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije ADA. Tehničku podršku koordinaciji projekta pruža Austrijski Crveni krst, a projektom koordinira Crveni krst Srbije.

Besplatna podrška korisnicima će se obezbeđivati tokom trajanja ovog projekta, a o daljim modalitetima podrške u okviru programa Srce za unuke, UG Tata će blagovremeno obavestiti javnost.

UG Tata poziva sve bake i deke, koji su u ovom tekstu prepoznali neke od problema sa kojima se i sami suočavaju, da uzmu učešće u aktivnostima ovog programa. Informacije o programu nalaze se na web-stranici www.srcezaunuke.com.

Predavanja na teme „Pravni i institucionalni okvir razvoda u Srbiji“, „Porodični odnosi nakon razvoda“ i „Biti baka/deka – odnosi sa unucima“ održaće se u ponedeljak, 26. februara i ponedeljak, 26. marta 2018. godine sa početkom u 18:00 sati u Svečanoj sali Gradske opštine Stari grad u Makedonskoj ulici broj 42.

Za sva dodatna pitanja o programu, vremenskom rasporedu radionica i mogućnostima za individualnu podršku, potrebno je kontaktirati UG Tata telefonom na broj: 060 674 82 82 (060 ORGTATA) ili slanjem maila na info@tata.rs.