Ekonomija Magazin Godine Srbija

Srbija: Za penzije 12 milijardi dinara manje iz budžeta

Finansijski plan PIO fonda pokazuje da su planirani prihodi i doprinosi manji za 0,53 odsto, odnosno za oko 1,8 milijardi dinara. Izvornim prihodima pokrivaće se oko 56,85 odsto rashoda

Rebalansom budžeta PIO fonda za isplatu penzija 1,7 miliona penzionera u Srbiji, biće ove godine izdvojeno oko 12 milijardi dinara manje nego što je prvobitno bilo planirano – 594 umesto 606 milijardi dinara.

Najveće uštede ostvarene su na penzijama i doprinosima za zdravstveno osiguranje – ukupno 11,62 milijarde dinara.

Finansijski plan PIO fonda pokazuje da su planirani prihodi i doprinosi manji za 0,53 odsto, odnosno za oko 1,8 milijardi dinara.

Izvornim prihodima pokrivaće se oko 56,85 procenata planiranih rashoda i izdataka u 2014. godini. Koliko će prihodi u budžetu Fonda PIO biti manji, zbog novouvedenog poreza na plate u javnom sektoru, znaće se tek kada Ministarstvo finansija to bude izračunalo.

Kada je u pitanju prihodna strana budžeta Penzijskog fonda, planirani su manji socijalni doprinosi za 1,8 milijardi dinara (337,8 milijardi dinara), a uplate iz budžeta za oko pet milijardi dinara, piše Politika.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija