Početna Magazin Godine Ekonomija Transparentnost Srbija: Pravno gledano – penzije nisu smanjene

Transparentnost Srbija: Pravno gledano – penzije nisu smanjene

Pravno gledano, penzije uopšte nisu smanjene – nije promenjen Zakon o PIO, a nisu ni oporezovane – nije promenjen Zakon o porezu na dohodak građana…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Komentarišući odluku vlade o rebalansu budžeta, kao i usvajanje ove odluke u Skupštini Srbije, Transparentnost Srbija ukazala je na pravnu nedorečenost ovog postupka:

– Skupština Srbije nije usvojila zakon o „smanjenju penzija” već o „načinu njihove isplate”, odnosno poslanici su odlučili da se deo penzija ne isplaćuje što otvara širok prostor za oglašavanje neustavnosti i za potonje odštetne zahteve.

Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija koji je 26. oktobra 2014. godine usvojila Skupština Srbije, od 1. novembra 2014. godine do kraja 2017. godine biće smanjene penzije veće od 25.000 dinara.

Transparentnost Srbija smatra da smanjenje penzija može da donese više štete nego koristi jer, „pravno gledano, penzije uopšte nisu smanjene (nije promenjen Zakon o PIO, na osnovu kojeg se obračunavaju), a nisu ni oporezovane (nije promenjen Zakon o porezu na dohodak građana, niti je zakonom uveden neki novi ‘porez na penzije’), samo je promenjen ‘način isplate’“:

– Neshvatljivo je zbog čega se vlada, umesto izbora između više mogućnosti da na visinu isplata iz Penzionog fonda utiče na zakonit način, opredelila za ovu nemoguću konstrukciju koja otvara širok prostor za oglašavanje neustavnosti i za potonje odštetne zahteve”, navodi u saopštenju Transparentnost Srbija, prenosi Politika.