Početna Magazin Godine Ekonomija Srbija u dužničkom ropstvu

Srbija u dužničkom ropstvu

Prosečno dugovanje građana Srbije bankama iznosi 786 evra, i, mada je situacija po ovom pitanju oko 10 puta bolja nego u državama EU, teret dugova se oseća, piše Blic.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Opasnost od dužničkog ropstva u Srbiji zapravo nije posledica prezaduženosti već nemogućnosti građana da vraćaju dugove. Zaduženost se drastično povećala od 2005. godine, kada su banke počele da odobravaju stambene zajmove. Od 2006. do 2013. godine prosečan dug građana dvostruko je narastao, ali je čak trostruko veći broj onih koji imaju teškoće da redovno vraćaju rate banci.
Zaduženost građana već nekoliko godina stagnira na nivou od oko 800 evra, ali je neuporedivo niža u poređenju i sa zemljama u okruženju. U Hrvatskoj ona iznosi 4.000 evra, 5.000 evra u Sloveniji, dok je prosek u Evropskoj uniji između 12.000 i 13.000 evra, sem izuzetka Kipra gde je 31.000 evra.
Za razliku od kredita koji se vezuju za evro, oni u domaćoj valuti su još skuplji. Mogućnost da se podigne stambeni kredit u dinarima postoji, ali je kamatna stopa preko 15 odsto, rokovi otplate su mali, tako da je svega nekoliko građana uzelo ovu vrstu zajma. Na pojeftinjenje dinarskih kredita imaće uticaja tek kada budemo više štedeli u domaćoj valuti. Trenutno su u bankama oročene 8,2 milijarde evra štednje, od čega je svega dva odsto dinarska.