Početna Magazin Godine Ekonomija Stručnjaci sumnjaju u održivost penzionog sistema Srbije

Stručnjaci sumnjaju u održivost penzionog sistema Srbije

Vlada Srbije odlučila je da u oktobru poveća 1,7 miliona penzija prosečno za 125 dinara, ali i dalje nije sigurno da će i naredne godine biti makar toliko povećanje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Zato mnogi stručnjaci sumnjaju u tvrdnje vlade da današnji radnici ne moraju da strahuju za penzije sutra s obzirom na današnji trend neizvesnosti i stanja državne kase i PIO fonda.
– Reforma penzijskog sistema sama po sebi nije dovoljna i neće garantovati ni sigurne ni pristojne penzije u bliskoj budućnosti. Država već sada isplaćuje penzije iz kredita, odnosno tako što se neprestano zadužuje, dok s druge strane, ne čini ništa efikasno čime bi pojačala prihode. Ukoliko se nastavi sa ovakvom fiskalnom politikom bankrot je zagarantovan – kaže Slavenko Grgurević, potpredsednik Upravnog odbora Fonda PIO i član radne grupe za restrukturiranje sistema PIO za Večernje. 
Zanimljivo je i da preko penzijskog fonda godišnje oko 250.000 korisnika ostvari i razna druga prava gde ode više od 70 milijardi dinara. Novac za pomoć i negu dobilo je oko 77.000 penzionera, što je koštalo 13,5 milijardi dinara, a na oko 83.000 korisnika naknade za telesno oštećenje se izdvoji 1,25 milijardi dinara.