Ekonomija Magazin Godine Srbija

Stručnjaci sumnjaju u održivost penzionog sistema Srbije

Vlada Srbije odlučila je da u oktobru poveća 1,7 miliona penzija prosečno za 125 dinara, ali i dalje nije sigurno da će i naredne godine biti makar toliko povećanje.

Zato mnogi stručnjaci sumnjaju u tvrdnje vlade da današnji radnici ne moraju da strahuju za penzije sutra s obzirom na današnji trend neizvesnosti i stanja državne kase i PIO fonda.
– Reforma penzijskog sistema sama po sebi nije dovoljna i neće garantovati ni sigurne ni pristojne penzije u bliskoj budućnosti. Država već sada isplaćuje penzije iz kredita, odnosno tako što se neprestano zadužuje, dok s druge strane, ne čini ništa efikasno čime bi pojačala prihode. Ukoliko se nastavi sa ovakvom fiskalnom politikom bankrot je zagarantovan – kaže Slavenko Grgurević, potpredsednik Upravnog odbora Fonda PIO i član radne grupe za restrukturiranje sistema PIO za Večernje. 
Zanimljivo je i da preko penzijskog fonda godišnje oko 250.000 korisnika ostvari i razna druga prava gde ode više od 70 milijardi dinara. Novac za pomoć i negu dobilo je oko 77.000 penzionera, što je koštalo 13,5 milijardi dinara, a na oko 83.000 korisnika naknade za telesno oštećenje se izdvoji 1,25 milijardi dinara.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija