Početna Magazin Godine Ekonomija Srbija: Prosečan dug banci 834 evra

Srbija: Prosečan dug banci 834 evra

Građani Srbije za kredite duguju oko šest milijardi evra, to jest svaki stanovnik po 834 evra. To je 16 puta manje nego u zemljama Evropske unije, deset puta manje nego u Sloveniji, pet puta manje nego u Hrvatskoj…

Prema podacima Kreditnog biroa, prosečan građanin za kredit duguje 751 evro, dozvoljeni minus 32 evra, kreditu karticu 45 evra, a za lizig uslugu šest evra. Već dve godine nivo zaduženosti stagnira, a za pojedine usluge kao što su kreditne kartice, pozajmica po tekućem računu i lizig usluge beleži se pad.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Kod nas se prosečna plata kreće od 350 do 370 evra, a uz takve zarade ne postoji povoljan kredit. Krediti ne mogu da budu jeftiniji dok imamo ovako visoku referentnu kamatu, ogromne nenaplative zajmove i obavezne rezervacije banaka. Zbog toga smo daleko od kamata koje se zaračunavaju u Austriji, Nemačkoj ili Hrvatskoj – kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Prema poslednjim podacima Kreditnog biroa, građani Srbije najviše duguju za stambene kredite i to 342 milijarde dinara, ali je to manje u odnosu na kraj prošle godine za gotovo dve milijarde dinara. Samo su u porastu gotovinske pozajmice koju su na nivou od 196,5 milijardi dinara, što je za skoro sedam milijardi dinara više nego u decembru 2013. godine, pišu Novosti.