Početna Magazin Godine Srbija: Počinje 43. SOFEST

Srbija: Počinje 43. SOFEST

Filmski festival u Sopotu, 43. po redu, biće održan od 1. do 5. jula 2014. godine. Festival će zvanično početi u utorak, 1. jula, u 21.30 projekcijom filma „Vojna akademija 2“ reditelja Dejana Zečevića koji je u takmičarskom programu.

Povodom 150. godišnjice rođenja Branislava Nušića, na festivalu će biti prikazane četiri filmske verzije njegovih komedija, i to „Sumnjivo lice“, „Dr“, „Narodni poslanik“ i „Masmediologija na Balkanu“, a festival će proglasiti otvorenim glumci Branislav Lečić i Mirjana Karanović kao protagonisti Nušićevih likova u pozorištu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U takmičarskom programu će biti prikazani i filmovi „Mamula“ Milana Todorovića, „Odumiranje“ Miloša Pušića, „Gde je Nađa“ grupe autora, „Kad ljubav zakasni“ Ivana Stefanovića, dok će festival zatvoriti „Top je bio vreo“ Slobodana Skerlića.

Projekcijom filma Živorada Mitrovića „Marš na Drinu“ i izložbom „Porodična sećanja na Veliki rat“, biće obeležena 100. godišnjica početka Prvog svetskog rata. Na izložbi „Porodična sećanja na Veliki rat“ u sredu 2.jula biti predstavljeni lični predmeti učesnika Prvog svetskog rata iz privatnih zbirki sopotskih porodica.

Na programu za najmlađe su u jutarnjim časovima i dečji filmovi „Legenda o Sarili 3D „, „Mala velika panda“ i „Amazonija 3D“.

Nagrade 43. SOFEST-a biće dodeljene za 10 kategorija: produkciji najboljeg filma, za najbolju režiju, scenario, žensku i mušku ulogu, scenografiju, snimateljski rad, kostimografiju, originalnu muziku, montažu kao i za najbolji film po odluci Žirija publike.

Žiri će i na ovogodišnjem Festivalu u Sopotu imati tri člana: Nikolina Jelisavac – glumica (Banja Luka), Miroslav Momcilović – reditelj (Beograd), Radoslav Vladić – direktor fotografije (Beograd).