Društvo Magazin Godine Svet

Filipinski ostareli seljaci – ni s njima ni bez njih

Sekretarijat za poljoprivrednu reformu Filipina (DAR) istakao je veliki problem starijih seljaka u toj zemlji, “kao i u svim zemljama koje pokazuju napredovanje ekonomije”, što je zapravo nešto drugačije rečeno da “mladi odlaze u gradove”.

Agrarna reforma svojevremeno sprovedena u toj zemlji predstavljala je instrument za postizanje socijalne pravde, ali, danas je dobar deo zemlje koja je dodeljena u reformi, data poljoprivrednicima koji danas imaju od 70 do 90 godina. Ovo sada dovodi u pitanje čitav sistem zbog produktivnosti u obradi zemlje.

Filipinska poljoprivreda i dalje počiva na manjim, porodičnim, imanjima koje obrađuju osobe u srednjim godinama. Ipak, na zamlji se mogu sresti i veoma stari, te ima i primera stogodišnjaka koji su i dalje na poljima.

I tu nastaje problem. Vlada bi relativno lako mogla da podigne produktivnost na zemljištu koje je ustupila poljoprivrednicima kada bi mogla da obezbedi sve što je potrebno za starije poljoprivrednike, i to, ne samo današnje, već i one koji dolaze.

Sa druge strane, stalni odlazak mlađih generacija ostavlja starije da se samostalno staraju o zemlji, i, dok su oni tu, ona neće biti oslobođena za veće investicije krupnijeg kapitala. Filipinima tako ostaje da iznađu rešenje za stvaranje konkurentnih proizvoda kao što su pirinač ili banane, piše Inquirer.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija