Početna Magazin Godine Društvo Filipinski ostareli seljaci – ni s njima ni bez njih

Filipinski ostareli seljaci – ni s njima ni bez njih

Sekretarijat za poljoprivrednu reformu Filipina (DAR) istakao je veliki problem starijih seljaka u toj zemlji, „kao i u svim zemljama koje pokazuju napredovanje ekonomije“, što je zapravo nešto drugačije rečeno da „mladi odlaze u gradove“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Agrarna reforma svojevremeno sprovedena u toj zemlji predstavljala je instrument za postizanje socijalne pravde, ali, danas je dobar deo zemlje koja je dodeljena u reformi, data poljoprivrednicima koji danas imaju od 70 do 90 godina. Ovo sada dovodi u pitanje čitav sistem zbog produktivnosti u obradi zemlje.

Filipinska poljoprivreda i dalje počiva na manjim, porodičnim, imanjima koje obrađuju osobe u srednjim godinama. Ipak, na zamlji se mogu sresti i veoma stari, te ima i primera stogodišnjaka koji su i dalje na poljima.

I tu nastaje problem. Vlada bi relativno lako mogla da podigne produktivnost na zemljištu koje je ustupila poljoprivrednicima kada bi mogla da obezbedi sve što je potrebno za starije poljoprivrednike, i to, ne samo današnje, već i one koji dolaze.

Sa druge strane, stalni odlazak mlađih generacija ostavlja starije da se samostalno staraju o zemlji, i, dok su oni tu, ona neće biti oslobođena za veće investicije krupnijeg kapitala. Filipinima tako ostaje da iznađu rešenje za stvaranje konkurentnih proizvoda kao što su pirinač ili banane, piše Inquirer.