Početna Magazin Godine Društvo Srbija: Plate i penzije manje već od novembra

Srbija: Plate i penzije manje već od novembra

Ustavni sud može uskoro da proglasi neustavnim član zakona o “solidarnom porezu”. Sličnu inicijativu najavljuju i penzioneri jer se smanjenjem penzija zadire u njihova ostvarena prava…

Vlada će tokom sedmice od 20. do 24. oktobra 2014. godine razmotriti rebalans budžeta i prateće zakone (gde spadaju i odluke o smanjenju plata u javnom sektoru i penzija) i uputiti ih u skupštinsku proceduru po hitnom postupku. 

Očekuje se da će skupštinska rasprava trajati nekoliko dana pa u Vladi veruju da će planirane mere, uključujući i smanjenje plata u javnom sektoru i penzija, važiti već za novembarska primanja.

– Prikupljena su sva potrebna mišljenja. Planirano je da se već u utorak o predloženim izmenama zakona izjasne odbori, a zatim i Vlada. Sve je spremno, osim propisa koji bi trebalo da prate najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija. O tome se u Vladi još vode konsultacije – kažu u Ministarstvu finansija.

Jedan od problema je i činjenica da Ustavni sud može uskoro da proglasi neustavnim član zakona po kojem je razrezan “solidarni porez”, jer ovim propisom navodno zakonodavac razlikuje zaposlene u javnom sektoru po kriterijumu koji ih čini neravnopravnima. 

Sličnu inicijativu najavljuju i penzioneri, koji tvrde da se trajnim smanjenjem penzija zadire u njihova ostvarena prava.

Ministar finansija Dušan Vujović priprema predlog umanjenja plata i penzija po ugledu na rešenja iz sveta, koja Ustavni sud ne bi mogao da obori, piše Blic.