Magazin Godine Srbija

USPVLS: Manipulacije ministra rada o vanrednom usklađivanju vojnih penzija

Više o vojnim penzionerima čitajte na Penzinu

Sprovodeći Zaključak Vlade Srbije od 30. 10. 2015. godine, o vanrednom usklađivanju vojnih penzija za 11,06 odsto, ministar rada u Vladi Srbije, iznoseći podatke o broju vojnih penzionera koji su navodno prihvatili vansudsko poravnanje vrši pritisak i dezinformiše javnost Srbije, navodi se u saopštenju Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije – USPVLS.

U izjavi koju su preneli mediji pod kontrolom akuelne vlasti, ministar rada je izjavio da je više od 32 000 vojnih penzionera prihvatilo vansudsko poravnanje, što nije u skladu sa stvarnim podacima.

Prema podacima koje posedujemo, većina vojnih penzionera nije prihvatila vansudsko poravnanje sa RF PIO.

Istina je da je više od 32 000 vojnih penzionera pripremajući se za nastavak sudskih parnica zbog nezakonite i nepristojne ponude koja vređa zdravu pamet, od RF PIO zatražilo uverenja o ukupnom dugu RF PIO po osnovu neizvršenog vanrednog usklađivanja za 11,06 odsto od 1. januara 2008. godine. Uverenje će koristiti na sudu kao dokaz da dužnik ne osporava dug od 1. januara 2008. godine.

Ministar već nekoliko puta iznosi da RF PIO priznaje dug od 1. januara 2008. godine što redovni sudovi ne čine. Po kom osnovu jedan državni organ tj. RF PIO priznaje nešto što sudovi ne priznaju. Da li RF PIO krši zakon? Ili instruisano sudstvo u Srbiji ne sudi po zakonu? Po kom osnovu jedan ministar plaši vojne penzionere da sudske parnice dugo traju i da će pravdu na sudu čekati dugo?

U izjavama ministra rada i RF PIO se manipuliše i sa brojem penzionera koji imaju pravo na usklađivanje penzija. Prema ranije objavljenim podacima na dan 1.1.2008. godine na evidenciji SOVO je bilo oko 52.740 vojnih penzionera. Odakle brojka od 57.000? Da li je to paravan za kriminal u RF PIO?

Zašto se navedenim izjavama potcenjuju vojni penzioneri i pozivaju da prihvate vansudsko poravnanje kojim se trajno odriču uvećanja penzija za 4,21, sudskih troškova i sudske zatezne kamate.

Zašto ministar rada ne odgovori na pitanja zbog čega više Odluka Ustavnog suda Srbije i preko 6.000 presuda Upravnog suda Srbije od 2012. godine, u korist vojnih penzionera, do danas nisu sprovedene?

Zar nije logično da pojedinci koji su nečinjenjem naneli ogromnu štetu budžetu i poreskim obveznicima Srbije, zbog toga odgovaraju.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

4 Comments

Click here to post a comment
  • Ovi podaci iznešeni u ovom članku o broju korisnika vojnih penzija upućuju na evemtualne manipulacije od strane Fonda PIO u smislu “pokrivanja” nekih troškova koji fond PIO ima a ne može ih pokriti zakonskim regulativima!!! Naime, ovde se navodi da korisnika vojnih penzija ima 52.740, što nije tačno jer prema podacima iz Biltena fonda PIO za mesec decembar 2013.godine bilo je 44.650 korisnika vojnih penzija, a svima je dobro poznato da se vojna penzionerska populacija godišnje smanjuje (zbog smrti) za oko 2000 ljudi! Zato ovo ukazuje na nekakve nezakonite radnje kojima PIO fond prikriva svoje nezakonito trošenje para iz penzionog budžeta.

  • Prema anketi koja se vrši u FB grupi *Vojni penzioneri Srbije* svega 0.2% se izjasnilo da je prihvatilo vansudsko poravnanje. Ostali nastavljaju sudske procese do ostvarenja potpunog prava a kako je US u svojim Odlukama naveo. Pošto voj.penzionerima nisu dostupni elektronski mediji, neki vojni penzioneri, zbog neobaveštenosti će i nasesti na ovu negativnu propagandu, da ne kažem laži! Isto ovo Saopštenje koje je Penzin objavio (HVALA PENZIN-u) je poslato mnogim medijima u Srbiji. Za sada ne vidim da je iko objavio!

  • Ocigledno je bilo od samog pocetka da je potez Vlade Srbije prema vojnim penzionerima iznudjen, neiskren i neposten.
    Cudi me jos uvek da niko od nezavisnih pravnika i ekonomista nema javni stav o ovakvom potezu Vlade i posledicama na budzet!?

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija