Početna Magazin Godine Ekonomija Srbija: Efektivan rad – 5,5 sati dnevno

Srbija: Efektivan rad – 5,5 sati dnevno

Istraživanje Unije poslodavaca Srbije kaže da službenici u javnoj administraciji efektivno rade 3 sata i 50 minuta, dok se u privatnom sektoru produktivno radi 7 sati i 10 minuta.

Kada se u statistiku uvrste i terenski radnici javnog sektora, prosek je još manji: efektivno se radi 3 sata i 20 minuta.

Ukupno, to znači da zaposleni u Srbiji, u javnom i privatnom sektoru zajedno, efektivno rade u proseku 5,5 sati. U Evropi se taj prosek procenjuje na oko 7,5 sati. Za takvo stanje stručnjaci „krive” preglomaznu administraciju, koja broji oko 750.000 zaposlenih.

Kada se u Evropi uporede rezultati istraživanja, dolazi se do rezultata da je na Zapadu broj efikasnih radnih sati veoma sličan u privatnom i javnom sektoru.

– Ovi podaci su poražavajući. Razlika u položaju i radu između javnog i privatnog sektora dostigla je kulminaciju. Javni sektor je povlašćen, imaju uredne plate koje su i po 30 odsto veće nego kod privatnika – kaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Ranka Savić.

Premijer Aleksandar Vučić je još tokom kampanje i kasnije u ekspozeu najavio oštre reforme javnog sektora, da bi kasnije ipak rakao kako će te mere biti odložene za oktobar 2014, navodeći kao razlog situaciju i poplave koje su Srbiju zadesile u maju. Više o konkretnim reformama u javnom sektoru možete pročitati na sajtu Mera vlade.