Društvo Ekonomija Magazin Godine

EU: Garancije za mlade i bez garancija za (sve) zaposlene

Uprkos znakovima oporavka, ekonomisti se plaše da je kriza ostavila trajni ožiljak na tržištu rada.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), procenjuje da je nivo strukturalne nezaposlenosti u 15 zemalja evrozone koje su članovi te organizacije porasla sa 8,5 na 10 odsto. 
Nezaposlenost najteže pogađa regione koji prolaze kroz demografske promene, pre svega u smislu starenja stanovništva. Ipak, najpogođeniji su mladi. U Grčkoj, Irskoj i Portugalu od 2007. do 2012. godine 1,6 miliona ljudi ostalo je bez posla, od čega je tri četvrtine onih između 15 i 34 godine.

U Grčkoj i Španiji preko polovine osoba ispod 25 godina koje traže posao ne može da ga nađe. U Italiji, četvoro od 10 mladih je nezaposleno. Evropska unija je zato pokrenula program Garancije za mlade (Youth Guarantee) koji treba da obezbedi posao mlađim od 25 godine u roku od četiri meseca nakon završetka školovanja ili gubitka posla.

Slični državni i regionalni programi uspeli su ponegde da pokrenu trend nezaposlenosti među mladima, ali poslodavci traže dalje reforme, pre svega u mogućnosti lakšeg otpuštanja radnika. U tome neki vide i problem male mobilnosti radne snage u Evropi, za koju kažu da joj nedostaje bolje integrisano tržište rada, piše Financial Times.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija