Početna Magazin Godine Društvo EU: Garancije za mlade i bez garancija za (sve) zaposlene

EU: Garancije za mlade i bez garancija za (sve) zaposlene

Uprkos znakovima oporavka, ekonomisti se plaše da je kriza ostavila trajni ožiljak na tržištu rada.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), procenjuje da je nivo strukturalne nezaposlenosti u 15 zemalja evrozone koje su članovi te organizacije porasla sa 8,5 na 10 odsto. 
Nezaposlenost najteže pogađa regione koji prolaze kroz demografske promene, pre svega u smislu starenja stanovništva. Ipak, najpogođeniji su mladi. U Grčkoj, Irskoj i Portugalu od 2007. do 2012. godine 1,6 miliona ljudi ostalo je bez posla, od čega je tri četvrtine onih između 15 i 34 godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
U Grčkoj i Španiji preko polovine osoba ispod 25 godina koje traže posao ne može da ga nađe. U Italiji, četvoro od 10 mladih je nezaposleno. Evropska unija je zato pokrenula program Garancije za mlade (Youth Guarantee) koji treba da obezbedi posao mlađim od 25 godine u roku od četiri meseca nakon završetka školovanja ili gubitka posla.

Slični državni i regionalni programi uspeli su ponegde da pokrenu trend nezaposlenosti među mladima, ali poslodavci traže dalje reforme, pre svega u mogućnosti lakšeg otpuštanja radnika. U tome neki vide i problem male mobilnosti radne snage u Evropi, za koju kažu da joj nedostaje bolje integrisano tržište rada, piše Financial Times.