Ekonomija Magazin Godine Srbija

Srbija četvrta najsiromašnija u Evropi – u društvu BiH, Albanije i Makedonije

Portal “HowAfrica” objavio je spisak deset najsiromašnijih zemalja Evrope, odnosno država u kojima se živi gore i od afričkog proseka, po kojem je Srbija na četvrtom mestu, iza Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije, prenosi Danas.

Autori teksta upozorili su kako je za sve kriva recesija u koju je Evropa ušla još krajem 2008. godine, a čije su posledice osetile brojne zemlje starog kontinenta, prenosi Blic.

Ovako izgleda lista, sastavljena prema bruto domaćem proizvoda (BDP), a vrednosti su izražene u američkim dolarima:

  • 10. mesto je Rumunija ($18,635): gotovo 44 odsto stanovništva živi u u ruralnim predelima, a tamo vlada siromaštvo
  • 9. Rusija ($18,408): pravi primer nejednakosti. Dok nekolicina uživa u bogatstvu, milioni se guše u siromaštvu.
  • 8. Hrvatska ($18,314): zastrašujući je konstantni porast onih koji žive ispod praga siromaštva
  • 7. Belorusija ($15,633) : iako je u poslednje vreme zaustavljen dalji pad životnog standarda, još se teško živi
  • 6. Bugarska ($14,870): ne smatra se samo jednom od najsiromašnijih zemalja Evropske unije, već i celokupnog Balkana.
  • 5. Crna Gora ($11,800): iako se njihova primanja praktično zasnivaju na uslužnim delatnostima, Crna Gora u poslednje vreme čak beleži i lagani rast. Dok je u 2003. godini onih koji žive ispod praga siromaštva bilo oko 12,2 posto, u 2010. taj procenat je pao na 6,6 odsto.

Srbija je na 4. mestu liste evropskih zemalja u kojima se živi gore i od afričkog proseka, sa bruto domaćim proizvodom (BDP od 11,553 dolara). Obrazloženje je da su korupcija i loša infrastruktura rak rana Srbije. Gotovo 1,3 miliona Srba živi u siromaštvu, ili jedva spajaju kraj s krajem, navedeno je na ovom portalu.

Slede, Makedonija, na trećem mestu najsiromašnijih zemalja u Evropi ($10,718): kao i u Rumuniji, i u Makedoniji je velik udeo stanovništva koji živi u ruralnim područjima. Dve trećine stanovništva koji žive na selu su siromašni,2. Albanija ($9,903): zastarela i neefikasna infrastruktura najviše koče Albaniju u privlačenju stranih investicija, 1. Bosna i Hercegovina ($8,590): iako imaju veoma žestoku konkurenciju u okruženju, autori liste ističu kako je siromaštvo u Bosni i Hercegovini (čak i ako se uporedi s komšijskim zemljama) zastrašujuće.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
  • Ne mislite da je to posledica rata i pogresne politika DOSa.Treba vremena da se obnovimo,ili mislite da postoji carobni stapic?

    • Od 1999. do 2017. ima isto kao od 1945. do 1963. godine… A Srbija iz 1999. ipak nije bila ista kao Srbija iz 1945, ali nama i 2017. i dalje liči na 1963. godinu. A kad pominjete DOS, kako da se oporavimo od njih kad su i u poslednjih 5 godina i dalje u vlasti: Zorana Mihajlović, Goran Vesić, Siniša Mali, Mlađan Dinkić, Goran Knežević…

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija