Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Sedam načina na koji vas kuća može razboleti (4)

Sedam načina na koji vas kuća može razboleti (4)

Spavaća soba i kupatilo su, pored kuhinje, mesta koja bi trebalo da odišu čistoćom. U njima se opuštamo, ali eto, i oni mogu da skrivaju neprijatelje našeg zdravlja. Rešenja postoje.

3. Spavaća soba i nameštaj – rešenje
Perite posteljinu nedeljno u toploj vodi i postarajte se da se dobro osuši. U Srbiji se posteljina i dalje redovno pegla, što je naporno, za većinu materijala, što se etetike tiče – apsolutno nepotrebno, ali je dobar način „sprečavanja“ grinja da se isuviše odomaće. Džefri Mej preporučuje da se koriste posebne navlake protiv grinja za dušeke i jastuke. One se mogu nabaviti i na srpskom tržištu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Treba nedeljno usisavati i čistiti krevete i prostor oko njih. Tepisi, zavese i tapacirung mogu biti staništa grinja. Postoji još jedna dnevna navika naših baka koja nas košta samo malo vremena. Ali, koliko god da danas izgleda arhaično, isplati se. To je iznošenje posteljine na sunce prilikom nameštanja kreveta. Dakle, svakog dana, pre nego što spakujete posteljinu, iznesite je na prozor.

4. Kupatilo – rešenje
Ukoliko držite prostirke u kupatilu, kupite makar po par, da biste mogli redovno da ih perete i da im ostavite dovoljno vremena da se dobro osuše. Pazite, to što ćete ih staviti u prostoriju u kojoj inače voda prska, nikako ne znači da ih možete staviti ako nisu dobro osušene. Takođe, trudite se da, pre nego što iz tuš kabine ili kade stanete na prostirku, veći deo vode pokupite peškirom kako se ne biste cedili na njoj.

Džefri Mej upozorava svoje zemljake Amerikance na poseban oprez prilikom korišćenja kukuruznog skroba koji kada padne na vlažnu prostirku postaje hrana grinjama. U SAD se on koristi umesto dezodoransa, kao zdravija opcija, jer je prirodan i ne sadrži, za razliku od mnogih dezodoransa, štetne elemente.

Mislimo da bi naše sugrađane pre svega trebalo upozoriti da se borba protiv nevidljivih štetočina u kupatilu ne može voditi prekomernom upotrebom sredstava za čišćenje. O tome više na kraju serijala, ali nije naodmet i ovde spomenuti da to što su pločice u kupatilu otporne, ne znači da je i vaš organizam.