Početna Magazin Godine Društvo Spajanje prazničnih dana u zemljama sveta

Spajanje prazničnih dana u zemljama sveta

Pored polemika o tome koje dane treba slaviti, svuda u svetu se polemiše i oko toga da li oni treba da budu radni ili neradni, a većina nastoji da makar onemogući spajanje praznika

U Srbiji se neradno praznuju Nova godina, Božić, Sretenje, Uskrs, Praznik rada i Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Polemišemo često oko praznika. Pored polemika o tome koje dane treba slaviti, polemiše se i oko toga da li oni treba da budu radni ili neradni i na koga to sve treba da se odnosi. Nalaze se argumenti za i protiv.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Te nedoumice nisu samo naše. Neke zemlje, kao što su Rusija i Belgija, praznike koriste za razvoj turizma. Druge teže tome da eliminišu praznike ili nastoje da onemoguće vezivanje prazničnih dana. Svuda su ekonomski razlozi pokretač promena.

Međutim, kada se neradni praznici uklanjaju iz kalendara, to često izaziva snažne reakcije. U Francuskoj se, npr. bila digla velika buka kada je, radi sekularizacije praznika, Duhovski ponedeljak trebalo zameniti „Danom solidarnosti“. U Portugalu, od 2012. godine ukinuta su dva neradna dana.

Velika Britanija je posebno stroga po pitanju neradnih prazničnih dana. Tamo poslodavci imaju pravo da praznične dane odbiju od godišnjeg odmora. Zaposleni su prestali, baš zbog toga, da vezuju praznike.

Španija je na vrhu zemalja EU po broju neradnih praznika – čak 14 dana godišnje. Od januara ove godine počeli su sa uvođenjem novog sistema koji bi trebalo da onemogući spajanje dana. Sada, kada praznik padne u četvrtak ili utorak, može da se pomeri i slavi u petak ili ponedeljak. U Kini, metod je sličan. Kod njih se, međutim, ne pomeraju praznični, već radni dani. Npr, ako praznik padne u utorak, Kinezi će raditi te subote umesto ponedeljka koji postaje, na taj način, dan odmora.

Argentina i, nemojte se iznenaditi – Japan, nalaze se među najvelikodušnijim državama. Buenos Ajres i Tokio su usvojili metodu seljenja praznika, sa ciljem da se broj dana koji se vezuju učvrsti, a ne skrati. Kada praznični dan pada u nedelju, sledeći ponedeljak se automatski smatra praznikom. Na taj način, kao i kod nas, zaposleni imaju svake godine isti broj neradnih dana.