Magazin Godine Srbija

Socijalni stanovi – rešenje stambenog pitanja za stare

Država je 2009. usvojila i Zakon o socijalnom stanovanju, pa je problem starijih od 65 godina, koji na drugi način ne mogu da reše stambeno pitanje, moguće rešavati i ovom uslugom.


– Danas u 404 stana, u više od 40 opština, živi oko 2.000 građana među kojima je četvrina starijih od 65 godina – rekli su u Nacionalnom savetu za pitanje starenja za Večernje. Iz IPA fondova planira se izgradnja još 140 novih stambenih jedinica.

Početkom 2013. godinee Ministar građevine i urbanizma, Velimir Ilić, najavio je izdvajanje 10 miliona dinara za 50.000 kvadratnih metara socijalnih stambenih jedinica.

Socijalni stanovi neće biti u slobodnoj prodaji i dodeljivaće se po rang-listama. Stanove će deliti lokalne samouprave, a izgradnja je poverena opštinskim i gradskim stambenim agencijama.

Planiran je i otkup socijalnih stanova po ceni od oko 350 evra za kvadrat. Mesečna rata, kako je rekao Ilić, ne bi trebalo da bude veća od 30 ili 40 evra ukoliko otkup bude na 15 godina.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija