Početna Magazin Godine Smernice SZO mogle bi dovesti do smrti dece

Smernice SZO mogle bi dovesti do smrti dece

Zbog smernica SZO, tretman dece u stanju šoka mogao bi da dovede do smrtnog ishoda, ali SZO smernice ne može stalno da menjati – treba ispratiti proceduru

Britanski naučnici upozoravaju da bi zbog toga što nisu promenjene smernice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za tretman dece u stanju šoka, čak hiljade dece mogle umreti u toku ove godine. SZO odgovara da su rezultati istraživanja na osnovu koga treba promeniti te smernice stigli pred kraj rada na njima, te da su zato one ostale nepromenjene.

Prema smernicama SZO, deca u stanju šoka nastalom usled npr. malarije, treba da putem infuzije što pre prime velike količine vode. Prema istraživanju sprovedenom pre dve i po godine, deca bi trebalo da postepeno primaju male količine vode. Od 100 dece, troje bi umrlo usled reakcije organizma na veliku količinu vode. U stanju teškog šoka, kod dece koja bi primala velike količine vode, smrtnost je bila 48%, a kod one koja su primala manje količine – 20%.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Britanska naučnica Katrin Metland (Kathryn Maitland) upozorava da bi u toku naredne godine, zbog nepromenjenih smernica, čak hiljade dece moglo umreti.

Iz SZO odgovaraju da jednostavno ne mogu da menjaju smernice prilikom svakog novog istraživanja, da je potrebno podatke proveriti i uskladiti, a da su rezultati ovog istraživanja došli kasno da bi uticali na smernice već spremne za objavu. Nove smernice vezane za ovaj problem biće objavljenje krajem ove godine.

Zdravstvene organizacije, uvek treba imati na umu, odavno nisu samo udruženja čija je delatnost lečenje ljudi, već i administrativna tela.
Sa administracijom dolazi i oprez, ali i bezličnost koja nekoga može stajati i života.