Početna Magazin Godine Kod „državnog“ lekara samo sa ličnom kartom

Kod „državnog“ lekara samo sa ličnom kartom

Ministarstvo privrede predložiće ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje. Sredstva za finansiranje zdravstva bila bi nabavljena promenom načina plaćanja poreza na zarade

Plan je da se novac za finansiranje zdravstvenog osiguranja nabavi poreskom reformom kojom će biti promenjen način plaćanja poreza na zarade, kao i boljim raspoređivanjem postojećih sredstava.

Budući da mnogi poslodavci ne uplaćuju doprinose za svoje radnike, povećanje poreza na zarade moralo bi da bude veće od ukinutog zdravstvenog doprinosa ili će porasti budžetski deficit. Aleksandar Stevanović, savetnik ministra Saše Radulovića za ekonomska pitanja, objasnio je za dnevni list Danas:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Ako nas naši koalicioni partneri saslušaju do kraja, videće da deficit neće rasti, jer ćemo promeniti način plaćanja poreza na zarade i izvršiti preraspodelu sredstava. Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna.“

Ministarstvo planira značajno smanjivanje doprinosa na najniže zarade. Za najmanje plate plaćao bi se minimalan doprinos koji bi progresivno rastao sa povećanjem zarada. Ove reforme se pripremaju u okviru Strategije za razvoj preduzetništva i konkurentnosti.

Ako Vlada i ne bi pristala na sveobuhvatni paket poreskih reformi, Ministarstvo privrede će, prema pisanju lista Danas, predložiti da se doprinos za zdravstveno osiguranje ukine.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) kažu da ih ministar privrede nije prethodno izvestio o svojim namerama, niti je obrazložio kako planira da uvede zdravstveno osiguranje za sve građane. Kada dobiju obrazloženje predloga i koncepta, izjasniće se.

Upozoravaju, međutim, da se u Srbiji po glavi stanovnika za zdravstveno osiguranje izdvaja najmanje u Evropi – oko 260 evra.

„Bilo kakvo dalje neuplaćivanje doprinosa moglo bi dodatno da smanji već prenisku kvotu za zdravstveno osiguranje, a samim tim i ugrozi obezbeđivanje zdravstvene zaštite.“

Smatraju da bi bilo i nepravedno prema onima koji plaćaju obavezno zdravstveno osiguranje da se jednostavno proglasi overa zdravstvenih knjižica svima bez razlike.

Stevanović, u vezi sa tim što RFZO nije konsultovan prilikom priprema koncepta ove reforme, kaže da bi oni pre toga trebalo da se bave smanjenjem svojih sopstvenih rashoda.