Početna Magazin Godine Ekonomija Smanjenje penzija – može li biti selektivno?

Smanjenje penzija – može li biti selektivno?

U očekivanju odluke vlade o smanjenju plata i penzija, u oviru fiskalne konsolidacije, u javnosti se pominju tri moguća scenarija za smanjenje, a najnovija, nezvanična, informacija je da penzije do 25.000 dinara neće biti smanjene.

Nakon ostavke ministra finansija Lazara Krstića, njegov naslednik Dušan Vujović poručio je da plate i penzije mogu biti smanjene najviše za 10 odsto i „ni dinar više“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fiskalni savet, međutim, smatra da to neće biti dovoljno, i da će, ako se tako postupi, Vlada Srbije ubrzo morati da nadoknadi „uštedu“ kroz povećanje poreza na dodatu vrednost od dva odsto.

Povećanjem PDV za dva odsto, prema računici Fiskalnog saveta, godišnji prihodi bi bili povećani za oko 400 miliona godišnje. Oni su izračunali i da bi PDV mogao da bude povećan oko jedan odsto, ako plate i penzije budu smanjene za 12 odsto.

Unija poslodavaca Srbije ponudila je i treće rešenje prema kojem plate u javnom sektoru moraju da se smanje za 25, a penzije za 20 odsto da bi, kako kažu, smanjenje imalo efekta.

Ipak, konačnu reč daće vlada, koja, kako je Tanjugu 18. avgusta 2014. godine rekao poslanik i potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momčilo Moma Čolaković, traži modalitete zaštite najsiromašnijih, odnosno penzionera sa najnižim penzijama.

Na Vladi je, dakle, da preseče – za koliko će smanjiti penzije, eli i da li će smanjenje važiti za sve, ili, kako se sad spominje u medijima, samo za penzije iznad 25.000 dinara, što bi, inače, značilo da najveći broj penzionera neti ugrožen.

Srbija u ovom trenutku ima 1. 720. 542 penzionera, a izdvajanje za njihove prinadležnosti iz budžeta Srbije godišnje iznosi oko 513 milijardi dinara.

Očekuje se da će nedavno izmenjeni zakon o PIO destimulisati odlaske u prevremenu penziju, a načelnica Odeljenja u direkciji Fonda PIO Momira Lalić je Tanjugu ranije rekla da zato do kraja godine treba očekivati povećani broj zahteva za penzionisanje, kada na snagu stupaju pojedine odredbe izmenjenog zakona.

Lalićeva je rekla Tanjugu da je problem to što se broj korisnika penzija približio broju zaposlenih i iznosi 1:1.

To, prema njenim rečima, otežava funkcionisanje sistema, jer da bi penzioni sistem mogao da funkcioniše dobro potrebno je da tri zaposlena „izdržavaju“ jednog penzionera.

Prema podacima Fonda PIO prosečna penzija u Srbiji iznosi 24.315 dinara. Procenjuje se da prosečne penzije prima oko 600. 000 penzionera u Srbiji, ili, gotovo trećina ukupnog broja penzionera.

U kategoriji penzionera iz reda zaposlenih je 1,4 miliona, a njihova prosečna penzija je 26.327 dinara; penzionera iz kategorije samostalnih delatnosti je 73.728, i njihova prosečna penzija iznosi 25.014, dok korisnika poljoprivredne penzije ima 209.783 i njihova penzija iznosi u proseku 10.288 dinara mesečno.

Penzije u iznosu do 13.288 dinara prima 147.656 penzionera iz kategorije zaposlenih (uzimaju se u obzir invalidske, porodicne, starosne).

Penzije u visini od 85.000 dinara prima 1.500 građana, više od 115.000 dinara prima njih 16, a iznad 121.000 dinara ima 60 penzionera.

Penzije u rasponu od 15.000 do 17.500 dinara prima 109.144 penzionera, a od 32.000 do 38.000 – njih 143. 949, dok iznos od 20.00 do 24.315 dinara mesečno prima oko 220.000 penzionera.

U Udruženju penzionera stoga ukazuju da smanjenje nikako ne bi smelo da bude linearno, već bi, kažu, trebalo oporezovati samo one sa većim penzijama.

Čolaković je već za Tanjug napomenuo da ta partija još nije iznela svoj stav o smanjenju penzija, a da on lično misli da prinadležnosti najsiromašnijih, onih čije su penzije od 10.000 do 15.000 dinara, pa i onih čije su penzije u visini srpskog proseka – ne treba dirati.

– Treba učiniti sve da se finansije srede, pre svega u sektoru proizvodnje, i povećanja radnih mesta, saniranju gubitaša, rešavanja problema preduzeća u restrukturirianju, smanjenju sive ekonomije, poreskog sistema… To je pravi redosled stvari, a kad to počne da daje rezultate i ako se ispostavi da nije dovoljno, onda treba sesti i videti šta još dodatno uraditi – smatra Čolaković.

Ako smanjenje plata i penzija bude neminovno, onda tu meru ne treba sprovoditi kod onih kojih su ta primanja najniža, rekao je Čolaković za Tanjug, prenose Večernje novosti.