Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Singapur: Penzioneri da daju vladi stanove na lizing

Singapur: Penzioneri da daju vladi stanove na lizing

Singapur trenutno dozvoljava penzionisanje u 55 godini života uz uslov da na računu penzionera u tom trenutku ima 124.000 dolara. Međutim, to će se promeniti…

Kada se u svetskim medijima pomene starenje stanovništva, Japan je prva zemlja koju mnogi imaju na umu. Međutim, i mnoge druge zemlje, među kojima i Singapur, imaju isti problem.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prema nedavnoj proceni agencije Mudi (Mudi: Starenje stanovništva donosi smanjenje ekonomskog rasta u narednih 20 godina), Singapur će biti jedna od zemalja koja će do 2030. godine biti „super-stara“. Naime, procenat starijih od 65 godina ubrzano raste u toj zemlji:

  • 1990. – 6%
  • 2000. – 7,2%
  • 2010. – 9%
  • 2012. – 9,9%
  • 2013. – 10,5%.

Zbog toga vlada Singapura pravi poteze koji treba da omoguće bolju finansijsku sigurnost za najstarije građane. Neke od mera jesu povlačenje ušteđevine građana za penziju u iznosu od 20 odsto radi investiranja, vanrednih zdravstvenih situacija, odmora.

Takođe, traže se i načini na koje bi stariji građani mogli da unovče svoje nekretnine. Kao jedno od rešenja predlaže se davanje stanova na lizing vladi Singapura koja bi ga dalje koristila za svoje potrebe.

Aktuelne reforme do sada su pokrenule najmanje dva protesta građana, a tek svaki peti smatra da će njegova penzija biti adekvatna životnom standardu koji je imao kao zaposlen.

Singapur trenutno dozvoljava penzionisanje u 55 godini života uz uslov da na računu penzionera u tom trenutku ima 124.000 dolara, ali ovo će se verovatno promeniti kako bi se smanjio rizik za finansije penzionisanih građana, javlja Blumberg.