Početna Magazin Godine Čovek i smrt Smanjena naknada za pogrebne troškove

Smanjena naknada za pogrebne troškove

Smanjena naknada za pogrebne troškove

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje smanjio je naknadu za troškove sahrane penzionera sa 36.263 dinara, koliko je bilo u 2014, na 34.763 dinara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Devet meseci nakon što je Vlada smanjila penzije, država je rešila da smanji i sledovanje za sahranu.

Fond PIO je početkom jula doneo odluku po kojoj će porodice preminulih penzionera dobijati za pogrebne troškove 34.763 dinara. U odnosu na 2014, to je 1.500 dinara manje.

Odluku o novim iznosima, koji će važiti u julu, avgustu i septembru 2017. godine, potpisala je direktorka PIO fonda Dragana Kalinović. Već u oktobru treba očekivati novu odluku koja će biti na snazi do početka 2018.

Ovo je, inače, prvi put da je naknada za troškove sahrane u Srbiji znatnije smanjena. Poslednjih godina ovaj iznos je uglavnom blago rastao.

U PIO fondu ne spore smanjenje. Kako su potvrdili za Blic, nova naknada jeste manja, ali, kako kažu, Vlada je smanjila i penzije.

„Naknada za pogrebne troškove zavisi od prosečne penzije u prethodna tri meseca. Kako je u kvartalu pre donošenja odluke o pogrebnim troškovima za april, maj i jun 2015. smanjena prosečna penzija, tako je pala i naknada – kažu u PIO. Dodaju i da je visina naknade propisana zakonom i da je jednaka visini od jedne i po prosečne penzije.

Miloš Grbundžija iz sindikata penzionera „Nezavisnost“ kaže da za pristojnu sahranu izvan Beograda treba i više od 1.000 evra. Samo za najosnovnije troškove, izuzev daće, potrebno je više od 500 evra. Jeftiniji sanduk, recimo, košta oko 250 evra, sveštenik više od 100, glavni venac i krst 150… Troškovi prevoza pokojnika idu do 85 dinara po kilometru. Grobno mesto u proseku košta oko 20.000 dinara.

Miloš Grbundžija, potpredsednik sindikata penzionera „Nezavisnost“, kaže da 35.000 dinara nije dovoljno da pokrije ni trećinu sahrane, a da o smanjenju „tek nema šta da kaže“.

„Oko 80 odsto penzionera ne može da uštedi za crne dane. Od penzije jedva mogu i da prežive, a kamoli da ostave sa strane, pa sahrane plaća porodica koja takođe često nema ni dinara“, kaže Grbundžija za Blic.