Čovek i smrt Magazin Godine Srbija

Smanjena naknada za pogrebne troškove

Novo groblje u Beogradu

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje smanjio je naknadu za troškove sahrane penzionera sa 36.263 dinara, koliko je bilo u 2014, na 34.763 dinara.

Devet meseci nakon što je Vlada smanjila penzije, država je rešila da smanji i sledovanje za sahranu.

Fond PIO je početkom jula doneo odluku po kojoj će porodice preminulih penzionera dobijati za pogrebne troškove 34.763 dinara. U odnosu na 2014, to je 1.500 dinara manje.

Odluku o novim iznosima, koji će važiti u julu, avgustu i septembru 2017. godine, potpisala je direktorka PIO fonda Dragana Kalinović. Već u oktobru treba očekivati novu odluku koja će biti na snazi do početka 2018.

Ovo je, inače, prvi put da je naknada za troškove sahrane u Srbiji znatnije smanjena. Poslednjih godina ovaj iznos je uglavnom blago rastao.

U PIO fondu ne spore smanjenje. Kako su potvrdili za Blic, nova naknada jeste manja, ali, kako kažu, Vlada je smanjila i penzije.

“Naknada za pogrebne troškove zavisi od prosečne penzije u prethodna tri meseca. Kako je u kvartalu pre donošenja odluke o pogrebnim troškovima za april, maj i jun 2015. smanjena prosečna penzija, tako je pala i naknada – kažu u PIO. Dodaju i da je visina naknade propisana zakonom i da je jednaka visini od jedne i po prosečne penzije.

Miloš Grbundžija iz sindikata penzionera „Nezavisnost“ kaže da za pristojnu sahranu izvan Beograda treba i više od 1.000 evra. Samo za najosnovnije troškove, izuzev daće, potrebno je više od 500 evra. Jeftiniji sanduk, recimo, košta oko 250 evra, sveštenik više od 100, glavni venac i krst 150… Troškovi prevoza pokojnika idu do 85 dinara po kilometru. Grobno mesto u proseku košta oko 20.000 dinara.

Miloš Grbundžija, potpredsednik sindikata penzionera „Nezavisnost“, kaže da 35.000 dinara nije dovoljno da pokrije ni trećinu sahrane, a da o smanjenju “tek nema šta da kaže”.

“Oko 80 odsto penzionera ne može da uštedi za crne dane. Od penzije jedva mogu i da prežive, a kamoli da ostave sa strane, pa sahrane plaća porodica koja takođe često nema ni dinara”, kaže Grbundžija za Blic.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

4 Comments

Click here to post a comment
 • Sramota, ne može čovek ni da živi, ni da umre.
  Za šta ste glasali?
  E pa sad ubirite plodove.
  Još gore ako niste glasali.
  Celog života živim na mestu nesreće zvano Srbija.
  Promašio sam život…

 • Sve vise umiru mladji ljudi koji su pred ostvarivanjem prava na penziju i ne docekaju je,zene iz ove generacije uglavnom imaju svoje penzije pa svi doprinosi ostanu u PIO. Smanjene penzije,sada i pogrebni troskovi Sramota. Porodica ne moze ni da ozali najrodjenije jer se napravi problem troskova, Ne moze covek ni pristojno da umre,a tek da zivi, Od cega da ustedi. Sramota od drzave a sto se tice popova i ne zasluzuju komentar,

 • Od nečega se moraju isplaćivati bonusi radnicima Fonda ŠiO, Koje su sami izmislili a država za to žuti. Kako reče u “Ćirilici” pre neki dan Predsednik, smučili mi se ti bonusi u javnim preduzećima i institucijama, kad čujem za njih ja ugasim televizor nekoliko minuta.

  • Nemoj da gasi televizor nego neka ukine. Evo sada novog ministra pa nek razcisti sav sljam.Najlakse je reci smuci mi se, Dosao mlad covek pa nek zasuce rukave. Neka sred,i zar nije cilj popraviti sve sto ne valja.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija