Početna Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Slušni aparati kao klasični elektronski uređaji

Slušni aparati kao klasični elektronski uređaji

Slušni aparati kao klasični elektronski uređaji

Zašto slušni aparat mora ličiti na slušni aparat – može li ličiti na minijaturni „ajpod“, ili prosto, biti deo slušalica mobilnog telefona?

Slušni aparati su relativno skupi uređaji za većinu onih kojima su potrebni. Sa druge strane, sluh je od izuzetnog značaja za naše održavanje društvenih veza, a utvrđena je i veza između gubitka sluha i gubitka moždane mase.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međutim, izrada slušnih aparata skoro da ni na koji način ne prati razvoj tehnologije. I zaista, zamislite koliko košta prenosivi nosač zvuka (npr. „ajpod“), koji nema memoriju za skladištenje podataka nego mu je jedina uloga da primi zvukove okoline, pojača ih i prosledi u uho korisnika?

Sa druge strane, već dugo su u upotrebi, ne samo moderni minijaturni zvučnici i mikrofoni, već i aplikacije koje filtriraju zvukove (kakve se koriste u telefonima i kamerama) izdvajajući one najvažnije i odstranjujući šumove.

Preduzetnik Dejvid Dueren iz firme SoundFest iz Masačusetsa, želi da iskoristi ove svuda dostupne prednosti nove tehnologije, ali i da promeni sam dizajn uređaja (primer je na fotografiji pored), jer, zašto slušni aparat mora ličiti na slušni aparat – može li ličiti na minijaturni „ajpod“, ili prosto, biti deo slušalica mobilnog telefona?