Foto albumi Nove ideje za novo doba

Slušni aparati kao klasični elektronski uređaji

Zašto slušni aparat mora ličiti na slušni aparat – može li ličiti na minijaturni “ajpod”, ili prosto, biti deo slušalica mobilnog telefona?

Slušni aparati su relativno skupi uređaji za većinu onih kojima su potrebni. Sa druge strane, sluh je od izuzetnog značaja za naše održavanje društvenih veza, a utvrđena je i veza između gubitka sluha i gubitka moždane mase.

Međutim, izrada slušnih aparata skoro da ni na koji način ne prati razvoj tehnologije. I zaista, zamislite koliko košta prenosivi nosač zvuka (npr. “ajpod”), koji nema memoriju za skladištenje podataka nego mu je jedina uloga da primi zvukove okoline, pojača ih i prosledi u uho korisnika?

Sa druge strane, već dugo su u upotrebi, ne samo moderni minijaturni zvučnici i mikrofoni, već i aplikacije koje filtriraju zvukove (kakve se koriste u telefonima i kamerama) izdvajajući one najvažnije i odstranjujući šumove.

Preduzetnik Dejvid Dueren iz firme SoundFest iz Masačusetsa, želi da iskoristi ove svuda dostupne prednosti nove tehnologije, ali i da promeni sam dizajn uređaja (primer je na fotografiji pored), jer, zašto slušni aparat mora ličiti na slušni aparat – može li ličiti na minijaturni “ajpod”, ili prosto, biti deo slušalica mobilnog telefona?


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija